Viime vuoden Erässä 6-2010 esittelin kuukauden perhona putkipupan – koukulle pujotettavan perhon. Putkimateriaali on nyt poistettu myynnistä.

Putkipupan idea herätti keskustelua ja mielenkiintoa, mutta nyt mainitussa perhojutussa ollut pehmeä ”Scoobidous” putkimateriaali vedetään pois markkinoilta.  Letkumateriaalin on todettu sisältävän liikaa ftalaattia, jonka pitoisuuksista lasten leluissa on määrätty tarkat ohjearvot. Letkua on myyty Tiimareissa. Mitä kummaa tuo ftalaatti sitten on?  Kuluttajaviraston sivuilla ftalaateista kerrotaan seuraavasti:

Ftalaatit
Ftalaatit ovat yhdisteitä, joita käytetään erityisesti PVC-muoveissa pehmittiminä. Osa ftalaateista on määritelty lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi. Kuuden ftalaatin käyttö on ollut kielletty alle kolmivuotiaille lapsille tarkoitetuissa suuhunpantavissa leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa vuodesta 1999 lähtien. Uudet vaatimukset ftalaattien käytölle tulivat voimaan vuoden 2007 alussa. Tällöin kolmen lisääntymiselle vaaralliseksi määritellyn ftalaatin käyttöä rajoitettiin asettamalla niiden enimmäispitoisuudeksi leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa 0,1 % pehmitetyn materiaalin massasta. Sama pitoisuusraja asetettiin kolmelle muulle ftalaatille sellaisissa leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa, joita lapset voivat laittaa suuhun. Enimmäispitoisuus 0,1 % tarkoittaa käytännössä sitä, että tuotteen valmistuksessa ei voida käyttää mainittuja ftalaatteja. Toimiakseen pehmittimenä esim. PVC-muovissa ftalaattipitoisuuden on oltava tavanomaisesti 20 – 40 % pehmitettävän muovin massasta. Edellä mainittuja ftalaatteja sisältävät lelut eivät täytä lelulain (287/1997) kemiallisia ominaisuuksia koskevia vaatimuksia (21 §).

Mitä pitäisi tehdä?
Kaikenlaiset allergiat, syövät yms. ”elintasosairaudet” ovat lisääntyneet hurjaa vauhtia. Onko sitten syynä koko kansakunnan altistuminen eri kemikaaleille, säilöntäaineille, ympäristömyrkyille jne. ? Ainakin itseä huolestuttaa, kun Suomessa synnytään maailman terveimpinä lapsina, mutta kuollaan sairaimpina vanhuksina – mitä tässä välissä tapahtuu?
En varmastikaan käsittele tuota ftalaattiletkua kuten pikkulapsi, mutta lienee turha lietsoa hysteriaa. Netistä löytyy hyviä artikkeleita asiaan ja niihin on myös hyvä tutustua. Malliksi Ilkka -lehden kirjoitus, joka kertoo, että altistumme ftalaateille koko ajan!
Asiaan pitää suhtautua rauhallisesti, mutta vakavasti – vaarallisempiakin juttuja on liikkeellä. Joka tapauksessa Scoobidous -letkut voi haluttaessa palauttaa Tiimareihin ja siitä saa rahat takaisin.

Perhonsitojana uskon, että jostakin löytyy vastaavan kaltaista pehmeää letkua, joka sopii koukkuun pujotettavan putkipupan tai vastaavien pienten putkiperhojen sidontaan.  Juurikin on todettu, että Pohjolassa tarvitaan ylimääräinen annos D-vitamiinia ja sitä saa paljon kalasta – uutta matoa koukkuun!