Kuuperhoja on julkaistu tasan 200 – kunnian sai Erän numerossa 9/2010 julkaistu Luoti-Francis.

 

200 täynnä – pääseekö perhopalsta täysi-ikäiseksi?
Itse asiassa tuo 200 rajapyykki yllätti ”housut kintuissa”, huomasin rajapyykin vasta hiljattain. Lehteen maininta ei ehtinyt – hyvä, että edes blogiin ennen kuin uusi numero (201.) on postilaatikossa.  
”Pertsan” perhopalsta on tuttu Erän sivuilta jo 16 vuoden ajalta. Rippikouluikä on takana ja täysi-ikäisyys häämöttää – seuraava virstanpylväs. Aloittaessani 1994 päätoimittaja Seppo Suuronen valisti, että palstan elinikä on normaalisti 2-3 vuotta, harvemmin pidempi. Lähes vuosittain perhopalstankin kohtaloa on pohdittu ”sillä silmällä”, mutta ainakin toistaiseksi palsta on saanut jatkua.
Ensi kesänä pitkäaikainen päätoimittaja Suuronen jää eläkkeelle ja ainakin siihen saakka palsta saa jatkua. Viimeisessä ”Suurosen numerossa” tulee olemaan ”Sepon Perho” – se tiedetään. Uutta päätoimittajaa ei ole vielä edes haettu, joten enempää en osaa palstan tulevaisuudesta ensi kesästä eteenpäin sanoa. Aika näyttää.

Sidonta-apua myös muissa töissä
Tietoisena normaalipalstan lyhyestä elinkaaresta olen pyrkinyt pitämään palstan tuoreena esittelemällä monipuolisia sidontaideoita yksinkertaisista, huokeista ja läpi maan löytyvistä materiaaleista – mahdollisimman selkein vaihe-vaiheelta sidontapiirroksin. 

Sidontaohjeiden piirroksia on kertynyt vuosien saatossa kaksi täyttä mapillista.  

Materiaaleina on usein ollut kodeista tai lähikaupoista löytyviä tuotteita, joista on saattanut loihtia käyttökelpoisia kalastusperhoja – helposti. Olen myös yrittänyt viestittää jutuissani, että perhonsidontataitoa voi käyttää hyväkseen paljon muuhunkin. Uistin- ja pilkkirakenteluista tai virityksissä sidontataidoista on ehdottomasti apua, mutta myös monessa muussa tilanteessa – ei vain kalastukseen liittyvässä.
Minulla olisi kyllä takaraivossa monia ideoita myös viehevalmistajille ja moneen muuhunkin tilanteeseen, mutta kaikkeen ei aika riitä – eikä näistä ideoinneista ole kukaan ollut ainakaan toistaiseksi kiinnostunut.

Perhoideoita on vielä takataskussa
Moni on vuosien varrella ihmetellyt, että mistä niitä perhopalstan kummallisuuksia oikein kumpuaa… ja eikö ne koskaan lopu. Toistaiseksi niitä on riittänyt ja monta ideantynkää on vielä takataskussa – osa on vielä kypsymässä olevia raakileita, mutta aika monta on odottamassa vuoroaan.
Valtaosa palstan perhomalleista on vanhoja (unohtuneita) oivalluksia tai niiden jatkojalosteita – aivan uutta perhoa on nykypäivänä hyvin vaikea keksiä. Muutama perhopalstan perhoista on osoittautunut niin hyvin toimivaksi, että on jäänyt elämään, esimerkkinä Surffilauta.

 

Kuvassa on niitä enemmän ja vähemmän raakileita kuuperhokanditaatteja odottamassa jatkokehittelyä ja lisätestausta.   

Kuuperhojen kirja + lakana
Moni kyseli jo viime vuosituhannella, että koska kuukauden perhoista tulee kirja? Aikaa ehti kulua vuoteen 2008, kunnes kuuperhojen ensimmäinen kirja Haukitrasselista pilkkikatkaan ilmestyi. Aineistoa on toki paljon vieläkin jäljellä, mutta tässä vaiheessa en osaa sanoa tuleeko toinen osa jossakin vaiheessa vai tuleeko koskaan. Kirjakustantajilla on kannattavuuslaskelmansa eri aihepiirien suhteen. Mikäli vihreää valoa näytetään, niin en lähde vastustamaan jatko-osan julkaisua.
Kuukauden perhoja kyseltiin aikoinaan moneen kertaan, mikä perho oli missäkin Erässä. Kuukauden perhoista on Erän nettisivuilla olemassa kuuperhojen 1994-2010 iso lakana ”Kaikkea kalastuksesta” valikon alla. Sieltä voi katsoa kaikkien 200 kuukauden perhon artikkeleiden ilmestymiset, sekä minkä nimisiä perhoja missäkin numerossa on ollut. Lakanasta löytyy lisäksi lyhyt maininta minkä tyypin perho on ollut kyseessä ja mille kalalajeille se on tarkoitettu.

Toivottavasti kuukauden perho on tarjonnut sidontavinkkejä, ajatuksia, opetusta, ottiperhoja tai edes viihdyttävää luettavaa lukijoilleen.
Kalastaessa pitää olla nöyrä saadakseen saalista ja ottaa opikseen jokaisen kalareissun antamat kokemukset. Nöyränä kuuntelen myös lukijoiden kommentteja perhopalstan kehittämiseksi – aina ja kaikessa on parantamisen varaa.