Perho 2010 messut järjestetään 24-25. huhtikuuta Tampereen seudulla. Messujen aikaan kauden hankitamenot ja kesän saaliskurssi on vahvassa nousussa – tilinpäätöksen aika on kauden päättyessä.  

Perhomessuilla koukussa ei ole kiinni kala vaan kalastaja.

Vanhoja tuttuja ja uusia tuotteita
Perhomessuista on tullut perhokansan vuosittainen pyhiinvaellustapahtuma, jonne on päästävä – satoi tai paistoi, vaikka luvatta. Siellä näkee ja pääsee hiplaamaan halutessaan alan uutuudet ja ennen kaikkea tapaamaan tuttuja. Nuorelle ja harrastuksessa vähemmän aikaa olleille ehkä välinepuoli on antoisampi, mutta vanhemmalle harrastajakansalle vanhojen tuttujen tapaaminen on useimmiten SE juttu. Toki tarpeellisia hankintojakin tehdään. Oikeastaan missään muualla ei hyviä vanhoja onkituttuja pääse näkemään niin runsaasti tai ole aikaa kunnon rupatteluun kuin perhomessuilla. Perhomessuilla on lupa ”perhokalastaa”.
Ainakin itse toivon, että rupattelupenkkejä tai vain rupatteluun tarkoitettuja ”pystybaareja” olisi ripoteltu ympäri messualuetta. Iltapäivästä on jo sen verran takajalat puutuneet päivän seisoskeluissa, että pieni lepuutus aina väliin lisäisi jaksamista. Myös perhokalastajat ikääntyvät.

Elovainion kauppakeskuksen kupeessa
Perhomessuja on järjestetty Tampereella vuodesta 1987, jolloin Pirkanmaan Perhokalastajat järjestivät Perho 87 -näyttelyn ensi kerran Sorinahteella. Myöhemmin perhomessut ovat kiertäneen useammassakin paikassa. Nyt ne järjestetään ensi kerran Ylöjärven liikuntaliikuntakeskuksessa – Rakennuksen pääsee katsomaan Street Viewerillä tästä. Messupaikka on kuvassa ja esim. näppiksen nuolinäppäimillä voi katsella ympäristöä + liikkua kuvassa. Näkymän oikean yläkulman rastia painamalla tulee kartta esille.
Käytännössä messupaikka on Tampereen kaupunkiseutua, vaikka jossakin on raja – asia tuskin perhokansaa vaivaa. Tärkeämpää on hyvät liikenneyhteydet ja riittävä messutila + palvelut.
Aiemmin perhomessut olivat Tesoman jäähallilla, jonka pulmia olivat saavutettavuus ja parkkipaikat. Nyt parkkitila on parempi ja tien toisella puolella lyhyen kävelymatkan päässä on Elovainion kauppakeskus, jonne voi helposti hukata perhomessuista kiinnostumattoman perheen osan useammaksi tunniksi. Hieno veto perheellisiä ajatellen.

Runsaasti esiintyjiä
Messuille tulee paljon näytteilleasettajia messutarjouksineen järjestävän seuran Pirkanmaan Perhokalastajien omien osastojen lisäksi. Heittoaltaita tulee olemaan kaksi vapojen testaamista ja näytöksiä varten. Kotimaisia esiintyjiä ovat mm. järviperhostelun spesialisti Jani Ollikainen sekä sertifioidut heittogurut/opettajat Antti Guttorm ja Teemu Tolonen.
Ulkomaan perhokermaa kuhisee esiintyjissä kuin sammakonpoikia kutulammessa. Ulkomaisia messuesiintyjiä on kymmenkunta ja osastoilla heitä lienee lisää. Nimiä en tässä lähde kertaamaan sillä esiintyjien esittelyt löytyvät helpommin tuolta. Mukana on mielenkiintoisia tuttavuuksia, joista kannattaa imeä irti mahdollisimman paljon tietotaitoa meidän vesiin ja kalastukseen sovellettavaksi. 
Itse koen perhokulttuurin kehittymisen kannalta tärkeäksi ulkopuolisen perhomaailman tekniikoiden, kaluston ja oppien seuraamisen. Kulttuuriin laajuus on samalla sen rikkaus. Esimerkiksi erilaisista kalastustekniikoista tai perhosidoksista saa virikkeitä ja mahdollisesti oppii sekä oivaltaa seikkoja, joista voi jalostua täkäläisiin vesiin ja olosuhteisiin käytäntöjä, jotka kantavat sukupolvia eteenpäin.

Charles Jardine esiintyi perhossuilla 2009 – omena toimi erinomaisena perhotyynynä, johon valmis perho oli näppärä tökätä ihaltavaksi.  

Wanhoja perhoja
Omaa mieltä lämmittää erityisesti osasto, jossa Pirkanmaan Perhokalastajat Jyrki Melartinin johdolla pitää esillä vanhoja suomalaisia lohiperhoja. Mukana on malliksi sata vuotta vanhoja Herman Renforsin tehtaan valmistamia perhoja. Lisäksi mukana on maankuulujen sitojien perhoja suomalaisen lohiperhon nousukaudelta 1950-70 -luvuilta. Nähtävillä on mm.  Matti Tiitolaa, Erkki Vaalamaa, Oskari Rönkää, Arvi Kerästä, Lukkarin Veljeksiä jne. Yli 90-vuotias Erkki Vaalama on luvannut poiketa myös messuilla kunnon salliessa ja näin myös perholegendan näkeminen livenä voi olla mahdollista.
Melartin + kumppanit yrittävät tunnistaa vanhoja perhoja ja niiden tekijöitä, mikäli niitä on messuvierailla mukana. Perhoaarteet mukaan! Perhomessut netissä

Esimakua wanhoista lohiperhoista.