Norjassa on tilastoitu kadehdittavat 749 lohi-, merirautu- ja meritaimenpitoista jokea. Niiden saaliit on kasattu tietokantaan, josta kukin voi hakea  kiinnostavia jokien tietoja läpi Norjan. 

Edellisessä blogissa kirjoitin Norjan lohijokien 2009 yhteissaaliista. Nyt kaivan esiin Norjan jokikohtaisia tilastostoja 2000 -luvulta. Ne löytyvät tästä.
Ylin linkkivaihtoehto kertoo 2002-2008 jokitilastoa 671 joen saaliista. Keskimmäinen linkki kertoo viime vuoden saalistilastot 749 joelta. Uusi pyydä ja päästä lohitaulukko on muuttanut tilastoinnin rakennetta, eikä vuosien 2002-2008 pohjaa voitu enää käyttää. Alin linkki antaa alueellista tietoa.

Jokikohtainen vuosi 2009

Vuoden 2009 valinta aukaisee englanninkielisen osan, josta voi tehdä erilaisia valintoja ja hakea valittujen jokien tietoja näytölle. Taulukon voi sitten tallentaa lopuksi vaikka excel -tiedostomuodossa itselleen myöhempiä tutkailuja varten. Kaikille ei englanti ole vahvaa, joten muutama sana taulukon käytöstä. Ylimmäisestä taulukkolaatikosta voi valita niin kalat lohi (salmon) , meritaimen (sea trout) ja merirautu (=mereen vaeltava nieriä) (migratory char) kuin myös lohista kolme eri kokoluokkaa,  kokonaismäärät (total) sekä kappalemäärät (piece) .

Norjassa on ensimmäisen kerran tilastoitu myös takaisin päästetyt kalat ja tämä taulukkomalli on nyt käytössä ensimmäistä kertaa. Kolmiosaisesta taulukosta vasemmanpuoleisesta osasta valitaan joko saaliiksi otetut (slaughtered fish) tai vapautetut (caught and released fish) kalat.
Keskimmäinen osasta valitaan joki. Lohikalapitoisia jokia löytyy Norjasta 749 kpl, joten kannattaa olla tarkkana. Esim. Lakselv ja muutaman muunkin joen nimi löytyy useampaan kertaan. Lisämääre on tarpeen eli Lakselv i Porsanger on se tuttu Porsangerin vuonon ja Karigasniemi – Lakselv tien varresta löytyvä lohijoki.
Kolmas sarake kertoo vuoden, joka uuden taulukon alussa on 2009.

Mallina Neiden

Taulukkoon pitää tehdä valintoja, muuten taulukko ei toimi.

Malliksi olen ottanut suomalaisten suosiman Neidenin eli Norjan puoleisen Näätäjoen ja valinnut kaikki kalat osion 12 mahdollisuudesta vasemman alakulman hyväksyvästä harmaasta pikkulaatikosta.

Seuraavasta laatikosta on valittu sekä saaliiksi otetut että vapautetut kalat.  Jokitaulukosta on valittu vain yksi valinta eli Neiden (Norske del). Viimeisessä on vuosiluku 2009. Oikean yläreunan valintapainikkeella ”show table” tulee esiin Norjan puoleisen Neidenin saalistiedot.

Esimerkki kertoo, että Neidenin ylös nostettu saalis viime vuonna oli 3 644 kg lohta. Taulukkoa tutkittaessa selviää, että mm. lohikoon (yli 7 kg) lohia  saatiin 132 kpl, mutta  kilon painoisia merirautuja vain kaksi kappaletta tilastoihin saakka. Taulukko kertoo myös, että kalojen vapautus ei ole suuressa suosiossa Neidenillä. 45 lohta vapautettiin vuonna 2009.

Tästä on hyvä kunkin jatkaa omia tutkimuksia ja vertailla eri vuosien tilastoja. Tilastointi kertoo lohijokien saalisrakenteesta ja niiden muutoksista etelästä pohjoiseen läpi Norjan. Mielenkiintoisia saalistutkimuksia!