Pihabongauksessa tunnistetaan lintuja ja ilmoitetaan määrät eteenpäin. Tempauksella kerätään tärkeää tietoa talvilintujen kannanvaihteluista ja saadaan hyvä syy ulkoiluun. Ulkoliikunta on terveellistä.

Jälleen on tulossa tammikuun viimeinen viikonloppu eli vuoden pihabongauksen aika. Tulevana viikonloppuna on aika kaivaa kiikarit komerosta ja suunnata tunniksi ulos tunnistamaan lintuja. Pihabongaus 2010 järjestetään viidennen kerran. Tapahtuman suojelijana on edellisvuoden tapaan tasavallan presidentti Tarja Halonen. Radiohaastattelusta kuulemani mukaan presidentin mielestä tapahtuma on mainio, joka kannustaa ihmisiä ulkoilemaan ja tarkkailemaan luontoa – tarkkailla voi muutakin kuin vain lintuja.

Pihabongauksessa katsellaan lintuja
Tarkoitus on tunnin aikana tunnistaa mahdollisimman monta lintua ja lintulajia. Tempaus on siinä mielessä koko kansan mukava tapahtuma, että se on maksuton. Ja lintuja voi bongata yhtä lailla Hangosta Utsjoelle. Bongaus vie aikaa vain tunnin ja siinä samalla koko perhe voi ulkoilla. Näin myös lapset voivat tehdä omia havaintoja luonnosta ja oppivat huomaamaan erilaisia lintuja. Tutuista ja varmasti tunnistettavista linnuista on helppo lähteä liikkeelle. Harakka, varis ja talitiainen lienee helpoimpia tunnistettavia luonnossa ympäri maan. Kaupunkien kaduilla puolestaan pulut eli kesykyyhkyt ovat tuttuja kaikille.

Idea briteiltä
Pihabongauksen idea tulee Isosta-Britanniasta, missä brittien BirdLife (RSPB) on yli 25 vuoden ajan järjestänyt ”Big Garden Birdwatch” -tapahtumaa. Siihen osallistuu nykyisin yli 400 000 ihmistä. Kuitenkin prosentteina tuo tarkoittaa vain 0,7 % koko saarivaltakunnan 60 miljoonan väkimäärästä. Säännöllisyyden ja suuren osallistujamäärän ansiosta tapahtuman avulla on saatu myös hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista.
Pihabongaus on järjestetty Suomessa vasta vuodesta 2006 alkaen, joten tapahtuma on vielä uusi, eikä kaikki ole sitä vielä bonganneet. Vuoden 2009 pihabongauksessa 15 000 ihmistä tarkkaili lintuja 10 000 pihalla. Lähes joka kunnasta ilmoitettiin lintuja. Bongarimäärä tarkoittaa n. 0,3 % osuutta väestöstä, joten kovin kaukana ei olla brittien osuudesta. Samalla tasolla oltaisiin n. 35 000 bongarilla ja uskon vakaasti, että ennen meidän pihabongauksen 10-vuotisjuhlia britit on ajettu kiinni ja ohikin.

Luminen maa ja lehdetön puu helpottavat
Suomessa on myös pyrkimys talvilintujen laajempaan seurantaan. Talvilintujen laskenta on meillä helppoa, kun lajimäärät eivät ole päätä huimaavia ja lehdetön + (nyt) luminen luonto helpottavat lintujen huomaamista merkittävästi. Talvilintujen lajistomuutoksia on perusteltua tarkkailla, kun on puhuttu ilmastomuutoksesta ja sen vaikutuksista. Ilmasto lämpiämisen seurauksena saatetaan tulevaisuudessa nähdä talvisilla lintulaudoilla ja luonnossa entistä enemmän eteläisempiä lajeja. Lajeja, jotka normaalisti talvehtivat Euroopan eteläosissa.

Kiva kisa
Pihabongaus on erittäin mukava tempaus, joka sopii kaikille. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa – ilmaiseksi. Pihabongaus -tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tunnin ulkoilu ei ole kenellekään pahasta. Bongausviikonlopun sääennusteita katsottaessa näyttäisi myös kovimpien pakkasten antavan periksi sopivasti viikonloppuun mentäessä. Pihabongaus ei ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole ratkaisevaa.


Pihabongaus sopii kaikille – kiikareista on apua, mutta paljain silmin näkee myös hyvin.

Tunnista laji ja laske määrä
Pihabongaus -tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla, puistossa tai muulla paikalla joko lauantaina 30. tai sunnuntaina 31. tammikuuta. Tärkeintä on tunnistaa nähty lintulaji ja laskea, kuinka monta lajin yksilöä on enimmillään näkyvissä samaan aikaan. Näin välttyy laskemasta samoja lintuja moneen kertaan. Kirjastoissa on hyviä kirjoja lainattavaksi, jos ei omista omaa lintukirjaa. Sieltä löytyvillä kuvilla tunnistaa melko helposti yleisimmät lintumme. Lisäksi netissä on hyviä lintukuvia – esimerkiksi täällä. Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLife Suomelle viimeistään 5.2.  tai postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa tulisi olla lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan nimi, osoite ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä. Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Keskimäärin kahdeksan lintulajia
Pihabongauksessa 2009 havaittiin lintuja yhteensä lähes puoli miljoonaa yksilöä, mikä on reilu satatuhatta enemmän kuin vuosi sitten. Keskimäärin pihalta havaittiin 8 lajia ja 50 yksilöä. Vuonna 2008 sitten luvut olivat 7 ja 45. 

Vuonna 2009 perheemme laski omasta pihasta 10 lajia. Viime aikojen pakkaset uskoisin vaikuttavan ainakin bongauksen lajimääriin, sillä pikaisella ”varaslähdöllä” lintulaudalle ja pihaan en bongannut kuin viisi lajia. Kylmä on ajanut lintuja etelämmäksi. Uskon kuitenkin vakaasti, että tunnin virallinen bongaus tuottaa koko perheen voimin vähintään puolen tusinan verran lajeja.

Yleisimmät lajit olivat viimevuotiseen tapaan talitiainen (96 % pihoista), sinitiainen (81 %) ja harakka (65 %). Harvinaisin laji oli Kuhmossa havaittu idänturturikyyhky. Yhteensä lajeja havaittiin tasan sata. Tarkempi lajilista löytyy täältä.
Korkeaa lajimäärää selittää vuoden 2009 lauha talvi ja myyrien runsaus. Rannikoilla oli monipuolisesti vesilintuja ja peltoaukeilla talvehtii myyriä syöviä petolintuja.
Viime vuoden yleisin laji omasta pihasta nähtynä oli hieman yllättäen harakka. Jotenkin ne vain keikistelivät joka puolelta esiin ja reilusti toistakymmentä naurajaa räkätti ympäri pusikoita. Nauroivat kait omituisille bongareille.


Talvipihojen kunkut. Talitiaisella on musta päälaki kun sinitiaisella puolestaan sinihohtoinen. Talitianen on myös hieman isompi. 

Pihabongaustilastoja 2009
Alla olevassa taulukossa on esitetty pihabongauksen 2009 kymmenen yleisintä eli useimmalla pihalla havaittua lajia ja niiden keskimääräinen yksilömäärä/piha, jolla laji on havaittu.

Alla olevassa taulukossa on esitetty kymmenen lukumääräisesti runsainta lajia ja niiden yhteismäärät. Huomaa, että luvut kasvavat, kun havaintoilmoituksia saadaan vielä lisää.
laji yksilöitä

Kuntatilastossa ahkerimmin väki bongaili odotetusti Helsingissä. Isoissa kaupungeissa on luonnollisesti enemmän väkeä ja pihoja. Top 10 listalla nähdään kuitenkin erittäin positiivisena yllättäjänä ja kolmanneksi ahkerimpana pihabongarikuntana Rovaniemi. Tarkemmat tiedot eri pitäjistä löytyy täältä.