Usein kysytyt kysymykset

Käyttöoikeudet ja rekisteröityminen

Tilaaminen ja maksaminen

Sivustolla liikkuminen

Artikkeleiden lukeminen ja jakaminen

Saalistiedot

Kommentointi

 

Käyttöoikeudet ja rekisteröityminen

 

Miten voin rekisteröityä käyttäjäksi?

Voit rekisteröityä käyttäjäksi Kirjaudu-sivulla. Sinun tarvitsee vain klikata Rekisteröidy-painiketta ja täyttää lomakkeelle nimesi ja yhteystietosi. Samalla luot itsellesi salasanan, jonka avulla pääset kirjautumaan palveluun. Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoitteesi.

Olen Erän kestotilaaja, miten pääsen lukemaan digilehteä?

Kestotilaajana pääset lataamaan digilehden Digilehti-sivulta. Lisäksi sinulla on kestotilaajana pääsy sivuston maksullisiin sisältöihin, kuten Testit ja vertailut -osion juttuihin.

Olen rekisteröitynyt aikoinaan www.eralehti.fi -palveluun. Toimivatko vanhat tunnukseni myös tässä uudessa palvelussa?

Aiempaan Erä-lehden www-sivustoon tehty rekisteröityminen ei ole valitettavasti enää voimassa uudella sivustolla. Voit kuitenkin helposti luoda itsellesi uudet käyttäjätunnukset Kirjaudu-sivulla klikkaamalla Rekisteröidy-linkkiä ja täyttämällä tietosi.

Millä laitteilla voin lukea digilehteä?

Digilehteä voi lukea lähes poikkeuksetta kaikilla moderneilla älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneen nettiselaimilla.

Miten paperi- ja digilehtien sisällöt eroavat toisistaan?

Paperilehden sisältö löytyy sivu sivulta digilehdestä, joka on teknisesti pdf-muotoinen näköislehti. Digilehdessä testit ja vertailut on lisäksi mahdollista lukea helpommin hahmotettavassa html5-muodossa. Html5-mahdollisuutta tarjotaan digilehden sivulla näkyvällä erillisellä painikkeella.

Miten voin kommentoida keskusteluita?

Voit kommentoida keskusteluita, kun olet ensin kirjautunut palveluun. Mikäli olet uusi käyttäjä, klikkaa Kirjaudu-sivulla Rekisteröidy-painiketta ja syötä lomakkeeseen tietosi.

Kun olet kerran rekisteröitynyt palveluun, sen jälkeen tarvitset kirjautumiseen vain sähköpostiosoitteesi ja salasanasi.

Keskusteleminen on mahdollista myös nimimerkillä. Nimimerkin saa määritellä itse omissa käyttäjätiedoissaan. Suosittelemme myös Kommentointiin liittyvien ohjeiden lukemista.

 

Tilaaminen ja maksaminen

 

Miten voin tilata Erän digilehden ja tämän sivuston maksulliset sisällöt?

Löydät tilauksen vaihtoehdot Tilaa-sivulta. Mikäli olet jo Erän kestotilaaja, saat digisisällön osana nykyistä tilaustasi. Muussa tapauksessa voit valita paperiversion ja digipalvelun yhdistelmän ja pelkän digipalvelun välillä.

Milloin tilaukseni alkaa?

Digilehteä ja tämän sivuston maksullisia sisältöjä pääset käyttämään heti, kun olet tehnyt tilauksen.

Paperilehden tilaus alkaa seuraavan mahdollisen kuukauden alusta ja jatkuu kestotilauksena kolmen kuukauden laskutusjaksoissa kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan.

Mikäli tilaat digipalvelun ilman paperilehteä, tilaus alkaa välittömästi ja jatkuu kestotilauksena yhden kuukauden laskutusjaksoissa kulloinkin voimassaolevaan kestotilaushintaan.

Mitä maksutapoja on tarjolla?

Digipalvelun maksamiseen on tarjolla kuukausittainen luottokorttiveloitus. Mikäli tilaat digipalvelun ja paperilehden, voit valita luottokorttiveloituksen vaihtoehtona myös laskun.

Miten voin irtisanoa tilaukseni?

Voit irtisanoa tilauksesi koska tahansa. Tilauksen irtisanominen astuu voimaan, kun laskutuskausi on päättynyt.

 

Sivustolla liikkuminen

 

Etusivun yläpalkissa on erilaisia kategorioita: Artikkelit, Blogit, Saaliit… Mihin ne vievät?

Sivuston sisältö on jaettu kategorioihin ja alakategorioihin. Esimerkiksi Artikkeleiden alta löytyvät Kalastus, Metsästys, Retkeily sekä Testit ja vertailut. Yläpalkki on tehty helpottamaan sivustolla navigoimista ja halutun sisällön löytämistä.

Mitä kategoriaotsikoiden vieressä näkyvä plusmerkki tarkoittaa?

Mikäli sivustoa käyttää tietokoneen nettiselaimella ja vie hiiren osoittimen kategorian päälle, alakategoriat tulevat näkyviin siihen alle. Silloin plusmerkin klikkaaminen ei vaikuta mihinkään, koska toiminto on sama kuin hiiren osoittimen vieminen kategorian päälle.

Mikäli taas sivustoa käyttää kosketusnäyttölaitteella (kuten tabletilla), alakategoriat näkee vain painamalla plussaa. Jos klikkaa kategorian nimeä, päätyy kyseisen kategorian etusivulle.

Käytän sivustoa älypuhelimella, eikä sivustolla näy yläpalkissa kategorioita. Mistä pääsen eteenpäin?

Kapealla näytöllä kategoriat mukautuvat valikoksi, joka avautuu klikkaamalla yläpalkin kolmea viivaa esittävää painiketta. Siitä aukeavat täsmälleen samat kategoriat kuin isommallakin näytöllä. Mobiilikäytössä sivusto tarjoaa kaiken saman sisällön kuin tietokoneellakin.

Mitä Digilehti-painikkeesta tapahtuu?

Pääset lukemaan sisältöä, joka on ilmestynyt samanlaisena myös Erän paperiversiossa.

Mistä pääsen digilehteen mobiililaitteellani?

Digilehteen pääsee kapeassa näkymässä (kuten älypuhelimen selaimessa) kolmen viivan symbolista. Digilehti näkyy valikossa vaihtoehtona kategorioiden alapuolella.

Painoin suurennuslasia, mikä avasi hakukentän ja kadotti navigaatiosta kaikki kategoriat. Miten pääsen takaisin, jos en haluakaan hakea mitään?

Pääset takaisin aiempaan näkymään klikkaamalla suurennuslasia uudelleen, jolloin hakukenttä sulkeutuu. Mikäli olet esimerkiksi etusivulla, voit myös klikata lukemaan juttua, jolloin hakukenttäkin sulkeutuu.

Mitä ihmiseltä näyttävä symboli sivuston oikeassa ylälaidassa tarkoittaa?

Klikkaamalla ihmissymbolia ylälaidassa päädyt Kirjaudu-sivulle, mikäli et ole jo kirjautunut sivustolle. Jos olet kirjautunut, samasta painikkeesta pääset katsomaan omia tietojasi.

Etusivulla näkyy oikeassa sivupalkissa harmaalla Facebook-painike ja RSS-painike. Mitä niistä tapahtuu?

Niitä painamalla pääset Erä-lehden Facebook-sivulle ja RSS-syötteen tilaussivulle.

 

Artikkeleiden lukeminen ja jakaminen

 

Kun menen artikkeliin, tekstin laidassa kulkee mukana sivupalkki, jossa on viisi painiketta. Mitä niistä tapahtuu?

Nuo viisi painiketta tarjoavat seuraavia toiminnallisuuksia:

Kolme pistettä -painike sulkee ja avaa otsikkolistan, jossa näkyy sivuston uusin sisältö.

Lukulista-painike eli kirjanmerkkisymboli lisää jutun lukulistalle. Lukulistan avulla voi tallettaa sivustolta haluamiaan juttuja, jotta niihin voi palata myöhemmin. Lukulistaan pääsee ylhäältä navigaatiopalkista kirjanmerkkisymbolista, ja se toimii vain kirjautuneilla käyttäjillä.

Kirjekuorta esittävä Sähköposti-painike antaa mahdollisuuden jutun jakamiseen sähköpostitse niin, että sisältökuvaus tulee linkin kanssa valmiina sähköpostiviestiin – sen voi lähettää siitä suoraan, kun vain ensin lisää vastaanottajan osoitteen osoiteriville.

Sähköposti-painikkeen alapuolella näkyvät Twitter-painike ja Facebook-painike, joista jutun voi jakaa sosiaaliseen mediaan.

Onko sivuston maksullisen sisällön jakamisessa rajoituksia?

Maksullisen sisällön jakamisessa on yksi rajoitus. Ainoastaan sivustolle kirjautunut tilaaja voi jakaa Eralehti.fi:n maksulliseen sisältöön sellaisen linkin, joka avaa jutun vastaanottajalle maksuttomassa muodossa. Mikäli ei ole tilaaja eikä kirjautunut, maksullisesta jutusta pääsee jakamaan vain lyhyen näytteen.

 

Saaliit

 

Haluaisin ilmoittaa oman saaliini kartalle. Miten se onnistuu?

Klikkaa Ilmoita oma saalis -painiketta Saaliit-sivulla ja jätä tiedot. Voit myös ladata kuvan saaliistasi. Lisäksi toivomme, että antaisit saaliin tarkan sijaintipaikan, jotta saalis tallentuisi mahdollisimman tarkasti kartalle.

Haluaisin muokata aiemmin ilmottamaani saalistietoa. Miten se tapahtuu?

Kun olet kirjautuneena sivustolle, pääset muokkaamaan omia saalistietojasi Omat saaliit -näkymässä. Sitä kautta voit esimerkiksi lisätä kalasi kuvan saalisilmoitukseen, mikäli se on jäänyt saantihetkellä lisäämättä.

Olen saanut todella suuren kalan ja haluaisin ilmoittaa sen sekä Suomen Suurin Kala -kilpailuun että Kala14-osakilpailuun. Pitääkö kala ilmoittaa kahteen kertaan vai onnistuuko se samalla kertaa?

Tällä kaudella ne tulee vielä ilmoittaa erikseen, koska Suomen Suurin Kala -kilpailussa tarvitset lisäksi todistajien tiedot saalislomakkeeseen mukaan. Niitä taas ei Kala14-saaliin kohdalla kysytä. Mikäli et halua osallistua saaliillasi kumpaankaan kilpailuun mutta haluat kuitenkin tallentaa saaliisi, voit jättää kalan tiedot Omat saaliit -ilmoituksella talteen.

Tavoitteenamme on tehdä jatkossa saaliiden ilmoittamisesta vielä helpompaa.

 

Kommentointi

 

Miten voin kommentoida juttuja?

Juttujen ja blogitekstien lopussa on kommenttikenttä, johon voit jättää kommenttisi. Kommentointi ei edellytä lehden tilaamista, mutta kommenttien jättämistä varten on kirjauduttava. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt käyttäjäksi, rekisteröityminen täytyy tehdä ensin: Täytät vain perustietosi ja annat salasanan, jota haluat käyttää kirjautumiseen. Sähköpostiosoitteesi toimii käyttäjätunnuksena.

Miten kommenttikenttää käytetään?

Kirjoita kommenttisi harmaaseen kommenttikenttään. Kun olet valmis, paina Lähetä kommentti -painiketta. Kommenttikentässä on mahdollista käyttää tekstikorostuksia varten yksinkertaisia html-tägityksiä (b-, i- ja u-tägit).

Tekstiin kirjoitetut linkit aktivoituvat automaattisesti, eikä niitä voi tägittää erikseen. Kuvia tai muuta ulkoista sisältöä ei voi liittää kommentteihin. Kun kommentti on julkaistu, sitä ei voi enää poistaa eikä muokata jälkikäteen.

Mikä nimimerkki kommenttiini tulee?

Lähtökohtaisesti nimimerkkinä toimii rekisteröitymislomakkeessa antamasi etunimi. Mikäli haluat muuttaa nimimerkkisi ennen kommentin jättämistä, voit tehdä sen omissa tiedoissasi. Nimimerkkiä ei saa enää vaihtaa, kun on kerran jättänyt kommentin.

Millä periaatteilla kommentteja moderoidaan?

Palvelussa on käytössä jälkimoderointi. Palvelun ylläpito hylkää kommentin, mikäli siinä huomataan laittomuutta, asiattomuutta, epäasiallista kielenkäyttöä tai hyvän maun vastaista sisältöä.

Suomen lain mukaan esimerkiksi kunnianloukkaus, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, yksityiselämää loukkaavan tiedon tai arkaluonteisten tietojen levittäminen, uskonnollinen tai rodullinen vainoaminen ovat rangaistavia tekoja. Lisäksi muun muassa uhkailu, ihmisarvon halventaminen ja solvaaminen johtavat kommentin hylkäämiseen. Myös mainostaminen on kommenttikentässä kiellettyä. Näiden lisäksi esimerkiksi kiroilu, nälviminen, huutaminen ja jankuttaminen voivat johtaa kommentin poistamiseen.