Vuohi tuottaa joka päivä maitoa reilusta litrasta aina neljään litraan läpi vuoden, kiloissa mitattuna keskimäärin 3–4 kiloa päivässä.

Yksi vuohi pystyy siis tuottamaan perheelle kaiken maidon.

Ei ole ihme, että vähään tyytyväinen, pienikokoinen ja uskollinen maidontuottaja sai paikan lukuisista talouksista myös eränkäyntikulttuurin aikana, jolloin eränkäynti oli talouden selkäranka.

Vuohen maito saatiin säilyvämpään muotoon tekemällä siitä juustoa, jolla maksettiin aikoinaan myös veroja.

Hyvin yleisesti kutunjuustoa kuivattiin ulkona juustohäkeissä paremman säilyvyyden takaamiseksi.

Vuohenjuustoa Seikun tapaan! 13-kohtainen ohje löytyy numerosta 11/2017.

Kutunjuusto on nykyisin erittäin arvostettua ja suosittua. Liian usein sen joukkoon sotketaan kuitenkin lehmänmaitoa.

Puhdas kutunjuusto on kaikille sopivaa ruokaa, jonka terveysvaikutukset myös tiedemaailma tunnustaa.

Jos saat jostain haltuusi vuohenmaitoa, videon avulla vuohenjuuston valmistaminen onnistuu helposti!

Artikkeli ”Vuohi on suomalaisten vanha eräkaveri” on Erän numerossa 11/2017.