Auringon ultraviolettisäteily läpäisee yläpilvet.

Enää vajaa kuukausi kesäpäivänseisaukseen ja juhannukseen! Yötön yö yltää juhannuksena eteläisimmillään napapiirin tasolle Rovaniemelle. Samalla pohjoisen pallonpuoliskon kallistuskulma aurinkoon nähden on suurimmillaan, joten juhannuksen aikoihin aurinko paistaa meillä korkeimmillaan.

Näin lasket auringon korkeuskulman

Helsingissä auringon korkeuskulma on suurimmillaan kesäpäivänseisauksena 53,5 astetta, Tampereen korkeudella noin 52.

Auringon korkeuskulman kesäpäivänseisauksena voit laskea paikkakunnallesi seuraavan kaavan avulla: k= 90-x+23,5. Kaavassa on leveyspiirisi (esim. Helsinki 60°). Kaavassa oleva luku 90 on vakio ja kattaa kaikki pohjoisen pallonpuoliskon leveyspiirit. Luku 23,5 puolestaan on tässä tapauksessa se leveyspiiri, missä aurinko paistaa kohtisuoraan zeniitistä tarkastelupäivänä. Talvipäivänseisauksena luku olisi siis -23,5 (eteläinen pallonpuolisko), kevät- ja syyspäiväntasauksina 0 (päiväntasaaja).

UV-indeksi lähestyy etelässä jo voimakasta

Suojautumistarve auringolta arvioidaan Suomessa UV-indeksin (UVI) avulla. Luokitukset ovat seuraavat:

  • UVI 0-2: Säteily heikkoa, ei suojautumistarvetta
  • UVI 3-5: Säteily kohtalaista, suojautumistarve alkaa
  • UVI 6-7: Säteily voimakasta, suojautumistarve tärkeä
  • UVI 8-10: Säteily erittäin voimakasta, suojautumistarve suuri
  • UVI yli 11: Säteily äärimmäisen voimakasta, suojautumistarve erittäin suuri

Etelärannikolla UVI-arvot liippaavat tällä hetkellä jo läheltä viittä ja ovat suurimmillaan kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin UVI on aurinkoisina päivinä kuuden luokkaa, enimmillään seitsemän. Pohjoisessa Suomessa suurimmat arvot yltävät kesän aikana neljään.

UV-säteily ylittää suojautumisrajan kesäpäivänä klo 10-17 välisenä aikana, voimakkaimmillaan se on heti puolenpäivän jälkeen muutaman tunnin ajan.

Parhaiten suojaudut auringolta sopivan vaatetuksen, hatun ja laadukkaiden UV-suojan sisältävien aurinkolasien avulla. Touko-elokuussa on hyvä käyttää aurinkorasvaa, mikäli ihoa ei muutoin pysty suojaamaan auringonsäteilyltä.