Tammisaaren vieressä sijaitseva Ramsholmen on kuin pala Baltiaa Suomen sisällä.

Helatorstai ja pidennetty viikonloppu: oli aika suunnata kameran kanssa etelärannikkoa pitkin kohti länttä. Matkan varrella piipahdimme Tammisaaressa ja teimme päiväretken sen vieressä löytyvään Ramsholmenin puistometsään.

Ramsholmen on pala Baltiaa Suomen sisällä

En koe liioittelevani, jos väitän, että kyseessä on Suomen lumoavin lehtometsä. Ramsholmeniin astuminen oli kuin pikamatka Baltian lumoaviin lehtometsiin. Tammisaaren kaupungin eteläpuolelta löytyvä Ramsholmen on kompakti saari, jonka ympäristössä kulkee useita luontopolkuja. Saarelta pääsee myös eteläsaarelle Högholmeniin, missä lehtometsä vaihtuu silmänräpäyksessä tyypilliseen suomalaiseen kuusivoittoiseen metsätyyppiin.

Hiekkarantaa ja vuokkoja

Ramsholmeniin voi suunnata vaikkapa päiväreissulle. Leiriytyminen tai telttailu ei ole sallittua. Ajan saa kepeästi kulumaan varsinkin näin kesän kynnyksellä, kun koko lehtometsä kukkii komeimmillaan.

Saaren länsiosasta löytyy myös pieni hiekkaranta, jos mieli tekee pulahtaa – merivesi on yllättävän kirkasta, kun vertaa, mihin olemme pääkaupunkiseudulla tottuneet.

Toukokuisessa Ramsholmenissa näkyi valkoisen ja keltaisen kilpatanssia: helatorstaina kukkivat tuhannet valkovuokot, joiden lomassa pilkistelivät myös harvinaisemmat keltavuokot. Myös sadat kielot värittivät maisemaa silmänkantamattomiin.

Suomen leudoin ilmasto

Ilmastollisesti Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rannikkoseutu ovat Suomen lämpimintä seutua: talvet ovat sulana pysyvän Pohjois-Itämeren ansiosta huomattavasti sisämaata leudompia ja kosteita, kesät verrattain aurinkoisia ja melko lämpimiä, maaperä on kuohkeaa ja kosteaa. Tässäpä lieneekin useita syitä, miksi alueella tavataan Suomelle epätyypillisen upeita lehtometsäesiintymiä.

Ramsholmenilta pääsee siltaa pitkin Högholmen-saareen, jossa kasvillisuus vaihtuu havumetsiin.

Ja huh, mitä saniaisia!

Ramsholmenin itäisen polun varrelta löytyi tiheitä kotkansiipisaniaisesiintymiä. Saniaiset olivat juuri kääriytymässä auki kesäkuntoon. Kesän edetessä ne voivat kasvaa jopa yli metrin mittaisiksi.

Ramsholmenia ei suotta kutsuta Suomen lehtoparatiisiksi. Kirjallisuuden mukaan saarelta voi bongata ainakin seuraavia lehtipuita: tammi, metsävaahtera, jalava, saarni, vuorijalava, tuomi, euroopan lehtikuusi, pähkinäpensas, hevoskastanja, metsälehmus, pihlaja ja kuusama.

Kaatuneita puita ja toinen toistaan hienompia keloja saarelta löytyy pilvin pimein. Ekosysteemissä niillä onkin tärkeä rooli, sillä ne tarjoavat suojapaikkoja hyönteisille ja ravintoa linnuille.

Ramsholmenin saniaisesiintymiä. Saniaisten korkeus voi kasvaa metriin kesän edetessä.