Kirsikkapuiden kukintoja 8.5.2020 Helsingin Roihuvuoressa.

Aurinkoiset ja lämpimät kevätpäivät kutsuvat tutustumaan luonnon puhkeamiseen eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla ja muualla eteläisessä Suomessa kirsikkapuut kukkivat juuri tänä viikonloppuna upeimmillaan – voi olla, että ensi viikolla on jo liian myöhäistä ihailla.

Kävin eilen tutustumassa Helsingin itäisessä kantakaupungissa Roihuvuoressa sijaitsevaan Kirsikkapuistoon, missä järjestetään tyypillisesti toukokuun puolivälissä Hanami-juhlat, mutta tänä vuonna juhliminen jää välistä. Sen sijaan kirsikkapuita voi käydä ihastelemassa turvavälein – hienoa oli huomata, kuinka hyvin olemme nyt Suomessa omaksuneet uuden kahden metrin yhteiskunnan.

Tämä viikonloppu onkin hyvä hetki ottaa vielä nautinto irti kevätauringosta ja lämmöstä, koska ensi viikolla meillä on alkamassa kylmempi ajanjakso. Lumihiutaleita tai -rakeita saattaa aika ajoin leijailla Etelä-Suomessakin, Lapissa on jopa lumipyryn potentiaalia. Näin tämä Suomen kevät etenee: kaksi askelta eteen ja yksi taakse.

Norkon siitepölytiedotteen mukaan koivun siitepölyä on ilmassa nyt maan eteläosassa runsaasti ja tämän viikonlopun aikana määrät voivat kasvaa muuallakin maassa. Sunnuntaina siitepölymäärissä saavutetaan hetkellinen piikki, jolloin koivun siitepölyä on runsaasti myös maan keskivaiheilla. Äitienpäivän jälkeen tapahtuva viileneminen ja sateet tekevät kuitenkin tehtävänsä, sillä alkuviikon aikana siitepölypitoisuudet vähenevät. Suotuisissa tuulioloissa koivun siitepölyä voi kuitenkin ajautua myös maan pohjoisosaan, lepän siitepölykausi alkaa olla taputeltu.

En itse kärsi siitepölyoireista, joten kaikki myötätuntoni niille kaikille – noin miljoonalle suomalaiselle – jotka vuosittain saavat oireita siitepölystä. Onneksi tehokkaita hoitokeinoja kuitenkin löytyy.