Sumua vyöryi Helsingin ylle 3.5.2020.

Sunnuntainen kävelylenkki Helsingin itäisessä kantakaupungissa alkoi lämpimässä auringonpaisteessa, mutta päättyi hyytävään tuuleen ja sumuun. Merellä syntynyt advektiosumu, toiselta nimeltään siirtymäsumu, vyöryi puolenpäivän jälkeen itäisen Helsingin ylle ja samalla lämpötila romahti jopa yli viidellä asteella. Toppatakkia, hanskoja ja pipoa tuli ikävä.

Nyt on merisumujen kulta-aika

Huhti-toukokuu on merialueilla ja rannikoilla sumujen luvattua aikaa. Tämä johtuu siitä, että meri on usein ilmaa kylmempi. Jos merelle ajautuu tähän aikaan vuodesta mantereen yllä lämmennyttä ilmaa, tiivistyy se nopeasti merisumuksi. Sakeita sumuja voivat laukaista myös kosteanlämpimät ilmavirtaukset. Ennen kaikkea sumun syntyminen meren yllä vaatii sen, että ilma kylmenee vesikerroksen päällä ja saavuttaa nk. kastepistelämpötilan. Tällöin veden yllä oleva ilmakerros on kosteudella kyllästetty ja siinä oleva vesihöyry tiivistyy sumupisaroiksi – välillä voi tihuttaa vettäkin.

Kylmästi päättyneet Kaivarin piknikit

Sunnuntaina tuuli kävi lounasta, jolloin Suomenlahden yllä syntynyttä kalseaa advektiosumua pääsi ajautumaan ainakin Porkkalanniemelle ja Helsingin itäiseen kantakaupunkiin. Muistan useankin tapauksen, kun alkukesän piknikit ovat saaneet hyytävän lopun Helsingin Kaivopuistossa mereltä vyöryvän hyytävän sumun vuoksi. Sen rantautuessa ilman lämpötila laskee useilla asteilla, jopa yli viidellä. On hyvin pienestä kiinni, jäävätkö nämä sumut leijailemaan meren ylle vai ajautuvatko ne rannikoille. Muutamankin asteen suuruinen muutos tuulen suunnassa ratkaisee.

Voiko merisumuja ennustaa?

Merisumujen tarkkaa sijaintia on hankala ennustaa, sillä usein ne ovat paikallisia ja niiden elinkaari voi tuulen suunnasta ja nopeudesta riippuen olla lyhyt. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä seuraava nyrkkisääntö: aina kun ilma on selvästi merivettä lämpimämpää, sumujen mahdollisuus on olemassa. Sakeimmat sumut syntyvät Suomenlahdella usein siten, että aluksi meriveden ylle livahtaa mantereen yllä lämmennyttä ilmaa, joka imaisee itseensä kosteutta merestä. Jos ilma pääsee jäähtymään tarpeeksi, eikä tuuli ole liian voimakasta, sakeitakin sumuja voi syntyä. Tähän aikaan vuodesta myrskyt tyyntyvät ja tuulet heikkenevät, joten merisumuille otollista aikaa on vielä ainakin kesäkuulle saakka.

Meriveden lämpötilaennusteita voi seurata mm. Vene-lehden sääpalvelusta ja Forecan sivuilta.