Helsingin Roihuvuoressa osa kirsikkapuista on jo kukassa. Kuva: Markus M., 24.4.2020

Helsingin Roihuvuoressa järjestettävä kirsikkapuistojuhla Hanami on tältä keväältä peruttu koronaepidemian vuoksi. Puistossa riittää nyt tilaa ihmetellä aikaista kevättä. Tyypillisesti Hanami-juhla on järjestetty toukokuun puolivälin jälkeen ja tapahtumassa on mukana japanilaishenkistä ohjelmaa, kuten parapara- ja butotanssiesityksiä, ikebanaa, teetaidetta ja kotonsoittoa. Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja Japanilaistyylisessä puutarhassa kukkii yhteensä noin 275 kirsikkapuuta, kertoo Roihuvuoren Hanami-juhlan nettisivusto.

Jo huhtikuun 24. päivänä osa kirsikkapuista oli puhjennut kukkaan. En muista näin käyneen moneen vuoteen: tyypillisesti tässä vaiheessa kirsikkakukintoja ollaan vasta toukokuun toisella viikolla. Turussa kirsikkapuu oli joidenkin lähteiden mukaan kukassa Aurajoen rannalla jo helmikuun puolella. Meteorologia pistikin vähän jännittämään kirsikkapuiden puolesta: mitä tapahtuu, jos ankara takatalvi piiskaa aikaisen kevään myötä heränneitä kasveja? Onneksi näin ei käynyt, vaikka huhtikuu toikin lumipeitteen useaan otteeseen niin Turun kuin pääkaupunkiseudunkin suuntaan.

Norkon mukaan tämän vuoden siitepölykaudesta ennustetaan koivun osalta hieman tavanomaista helpompaa allergiaoireista kärsivien kannalta. Koivun siitepölyä on lähiviikkoina maan eteläosassa pieniä määriä, lepän siitepölyä voi löytyä pohjoisempaa. Määrät kohoavat nyt hitaasti, sillä sää on viilenemään päin. Mitään kevään äkkirysäystä ei ole siis odotettavissa, vaan pikemminkin tyypillisen hidasta, ehkä jopa vähän matelevaa kevään etenemistä. Toisaalta parempi näin, koska äkillinen lämpöaalto voisi sulattaa Lapin ennätyshanget alta aikayksikön. Tuloksena olisi pahoja tulvia. Hiljaa hyvä tulkoot.