Idänsinililjoja Helsingin keväässä 19.4.2020.

Kylläpä kevät etenee ihan silmissä! Jo helmikuussa osa lehtipuista oli hiirenkorvilla ja maaliskuussa pilkistivät jo ensimmäiset lehdet. Huhtikuun aikana maan kamaran läpi on ponnistanut voikukkia, sini- ja valkovuokkoja sekä lukuisia muita lajeja.

Kuvassa näkyvä idänsinililja (siperiansinililja) värittää parhaillaan Helsingin kevätlaitumia varsinkin lehtipuiden joukossa. Sekä lehtipuut että tämä kukkalaji menestyvät ravinteikkaalla maaperällä. Idänsinililja leviää siementämisen lisäksi myös kasvattamalla sivusipuleita. Alun perin laji on nimensä mukaisesti Aasiasta peräisin, mutta sittemmin levinnyt myös Euroopan ja Yhdysvaltojen puolelle.

Aikaisemmin siperiansinililjanakin tunnettu kukkalaji oli Suomessa pääosin vain koristekasvina puutarhoissa ja puistoalueilla, mutta jo pidemmän aikaa sitä on voinut nähdä villinäkin luonnossa. Levinneisyysalue yltää Euraasian alueella aina Pohjois-Iranista ja -Turkista Suomeen saakka.

Tänään lämpötila kipusi jo Salossa ja Pirkkalassa yli 14 asteen ja paikoin lähipäivinä on odotettavissa tämän kevään korkeimpia lukemia. Nyt korona-aikana onkin hyvä sukeltaa luontoon ja tehdä vaikka joka päivä uusia havaintoja kevään etenemisestä. Olen ottanut tavoitteeksi, että huhtikuun jälkeen tunnistan ainakin 5–10 uutta puu- ja kukkalajia. Meteorologina sitä helposti jämähtää tarkkailemaan vain taivaan merkkejä, kun luonnossakin tapahtuu paljon mielenkiintoista. Eikä tarvitse mennä lähimetsää pidemmälle!