Lintujen kevätmuutto alkoi tänä keväänä hyvin varhain.

Alkuviikolla lämpenevä sää on tuomassa Suomeen jälleen uuden erän muuttolintuja. Pohjoistuulet ovat nyt hetken aikaa jarruttaneet muuttoliikettä, mutta pian se pyörähtää taas käyntiin.

Olen kuullut jo helmikuusta lähtien poikkeuksellisen paljon lintujen viserrystä luontopoluilla. Birdlife Suomen mukaan osa normaalisti vasta huhtikuussa palaavista lintulajeista saapui eteläiseen Suomeen jo helmikuun aikana. Voimakkaat lounaistuulet ja poikkeuksellisen lämpimät talvisäät innostivat linnut tänä vuonna muuttoliikkeeseen hyvin aikaisin.

Västäräkit ja haarapääskyt ovat aina varma kevään merkki, ja niistä onkin Etelä-Suomen alueella tehty jo joitain havaintoja. Vesilintuja, kuten sorsia ja joutsenia on näkynyt etelärannikolla jo monia viikkoja. Linnut eivät ole erityisen paljoa säikähtäneet aikaisemmin tällä viikolla vieraillutta takatalvea, mutta talvinen vaihe olisi toukokuussa jo kriittisempi hyönteissyöjien, kuten tervapääskyn ja satakielen vuoksi.

Birdlife Suomen sivustolta löytyy ajankohtaista tietoa lintujen muuttoliikkeistä. Viikko sitten – pelkästään maanantain aikana – Helsingin alueella havaittiin yli 3400 etelän mailta palannutta kurkea. Muualla maassa havaintoja on muun muassa lumihanhista ja mandariinisorsista.

20. huhtikuuta alkavalla viikolla lämpötila voi kohota maan etelä- ja keskiosassa 15 asteen vaiheille, joten muutokset luonnossa tulevat olemaan suuria. Kannattaakin napata luonnosta kuva nyt ja vertailla, miltä sama paikka näyttää viikon päästä. Eteläisessä Suomessa muutos vihreämpään suuntaan voi olla huomattava. Myös useampien lintulajien odotetaan palaavan Suomeen lämpöaallon myötä.