Leppä ja koivu aiheuttavat pian siitepölyoireita.

Toistaiseksi olen säästynyt siitepölyoireilta, mutta sen sijaan katupölystä on ollut kuivina ja tuulisina päivinä riesaa. Hienojakoinen pöly aivastuttaa ja laittaa yskimään – sade helpottaisi laskemaan pitoisuuksia ja onneksi tänään on sellaistakin luvassa.

Lepän siitepölyä on tällä hetkellä Oulun korkeudella saakka, pähkinäpensaan kukinnat ovat jo rauhoittuneet. Tänä vuonna pääkaupunkiseudulla on raportoitu pähkinäpensaan kukintoja jo helmikuun alkupäivinä, mikä lienee poikkeuksellisen aikainen aloitus siitepölykaudelle. Eipä ihmekään, kun talvi rikkoi liudan lämpöennätyksiä.

Leppäallergikot saavat lähiviikkoina oireita maan etelä- ja keskiosassa, pitoisuudet ovat enimmäkseen pieniä tai kohtalaisia. Lappiinkin voi pienissä määrin kaukokulkeutua lepän siitepölyä etelätuulten myötä.

Siitepölykauden pahin vaihe seuraa koivun myötä. Huhtikuun loppupuoli ja toukokuu saavat useamman siitepölyallergikon oireiden partaille. Tänä vuonna kaikki kukinnat ovat selvästi etuajassa, ja ennusteen mukaan koivun siitepölyä alkaa jo lähiviikkoina olla ilmassa.

Näin koronaherkkänä aikana moni voi säikähtää pieniäkin hengitystieoireita ja tulkita ne infektioksi. Samoja oireita voivat kuitenkin aiheuttaa myös siite- ja katupöly. Hengitysliiton sivuilta löytyy hyvä yhteenveto oireista. Oireiden etenemistä voi myös itse tarkkailla: siitepölyoireet tuppaavat olemaan pahimmillaan ulkoilmassa iltapäivällä aurinkoisessa, kuivassa ja tuulisessa säässä. Sisätiloissa oleskelu rauhoittaa oireita – myös sade laskee pitoisuuksia. SIitepölyn määrä ilmassa laskee myös yötä kohden.

Minulta on kevään mittaan udeltu, onko minulla sisäpiirin tietoa kevään etenemisestä: milloin saapuvat kunnon lämmöt ja milloin kesä alkaa? Valitettavasti tätä on mahdotonta ennakoida, mutta nyt näyttää siltä, että kevätlämpö palaa viileiden ja sateisten pääsiäispyhien jälkeen. Tämä saattaa kiihdyttää siitepölykukintoja.