Takatalvi vieraili pääkaupunkiseudulla 3.4.2020.

Lumi satoi eilen maahan salamoinnin kera pääkaupunkiseudulla. Puhuin aamulla MTV:n säälähetyksessäni takatalvesta – ja hetken päästä sain vihaista palautetta Lapista: ”Ettäs kehtaat puhua takatalvesta, kun täällä on vielä täysi talvi päällä.

Suomessa takatalvesta on hankala puhua valtakunnallisella tasolla. Kun etelässä eletään jo kevättä, Lapissa on usein vielä täysi talvi päällä. Pyrin käyttämään takatalvi -termiä vain, kun kevät on jo kunnolla päässyt vauhtiin ja sitten seuraa talvisempi vaihe. Usein takatalvesta aletaan puhua turhan aikaisin: joskus jo muutaman lämpimämmän talvipäivän jälkeen kuulee puhuttavan takatalvesta – helmikuussa. Ei näin.

Mielestäni näinä päivinä takatalvesta voidaan hyvin jo puhua maan etelä- ja keskiosassa, sillä kevät on täällä oletettavasti jo alkanut. Sitä vastoin Lapissa meteorologinen talvi jatkuu pitkälle huhtikuuhun, jopa toukokuulle saakka. Kilpisjärvellä ja Kittilässä lunta oli vielä tällä viikolla enimmillään yli 120 senttiä. Voin hyvin kuvitella itseni ärtyneen lappilaisen asemaan: kun kehäkolmosen sisäpuolella puhutaan takatalvesta ja omalla pihamaalla makaavat yli metrin korkuiset nietokset, voi tämä kieltämättä herättää raivon tunteen.

Lapissa hanget kasvavat vielä huhtikuunkin aikana: enimmillään Kilpisjärvellä lumensyvyydeksi on mitattu jopa 190 senttiä.

Kyllä minä itse ajattelin jo kevääseen virittäytyä: ensi viikolla pitäisi vaihtaa kesärenkaisiin ja laittaa talvivaatteita varastoon. Huhtikuussa lämpötila kohoaa voimakkaasti auringonsäteilyn lisääntyessä – vaikka tunnetusti Suomen kevät keikkuen tulevi. Kaksi askelta eteen ja yksi taakse.