Lumikuuropilviä ja virgoja Helsingin taivaalla.

Kuulas ja aurinkoinen kevätpäivä täytti tänään Helsingin lenkkeilypolut jopa ruuhkaksi saakka. Kevät ja talvi kamppailivat keskenään, kun välillä lunta pyrytti niin ettei eteensä nähnyt ja välillä lämmin kevätaurinko muistutti, että kyllä tässä talvi on jo voiton puolella.

Taivaalta pystyi tänään tekemään mielenkiintoisia havaintoja. Bongasin itse kaksikin seikkaa: kukkakaalimaiset lumikuuropilvet ja näyttävät sadejuovat eli virgat.

Kuuropilvet ovat aina sen merkki, että aurinko lämmittää maata ja lämmennyt ilma nousee ylöspäin. Niitä esiintyy meillä maalis-lokakuussa, merialueilla joskus talvikuukausinakin. Voisi todeta, että tänään nähdyt kukkakaalimaiset pilvet olivat jo lupaus lähestyvästä kesästä.

Kiinnittikö joku tänään huomiota virgoihin, joita näkyy kuvassakin? Ne ovat pilvestä alas kurkottavia sade- tai lumijuovia, jotka eivät kuitenkaan yllä maahan saakka. Virgoissa sade haihtuu jo ilmassa, eikä yllä maahan saakka. Tämä on tyypillinen ilmiö silloin, kun ilma on kuivaa ja sade ehtii haihtua pilvien ja maan pinnan välillä.

Tänään taivaalla näkyi sekoitus virgoja ja lumisadetta. Paikka paikoin satoi myös kookkaita lumirakeita, jotka kasvoihin osuessaan kirpaisivat. Kylmät, aurinkoiset ja pohjoistuuliset kevätpäivät muodostavatkin herkimmin lumirakeita, joita tänään nähtiin.