Leppä ja pähkinäpensas aloittavat kukintansa maaliskuussa.

Luontopoluilla on viime päivinä ollut tilaa: korona vetää useamman meistä sisätiloihin ja vältämme turhia sosiaalisia kontakteja. Nyt jos koskaan olemme myös hyvin herkkiä analysoimaan pienimpiäkin hengitystieoireita – virusten lisäksi nenää voi kutittaa myös luonnon oma tuote: siitepöly.

Etelä- ja Keski-Euroopan lämpöaalto käynnisti siitepölykauden tänä vuonna varhain. Leppä ja pähkinäpensas kukkivat Keski-Euroopassa ja niiden siitepölyä on kantautunut Suomeenkin vähäisiä määriä.

Luontopolkuja paljon tallaava ystäväni ihmetteli tällä viikolla Nuuksiossa epämääräistä nenän kutinaa  – eikä syynä ollut korona. Rauhoittelin häntä, että vähäisetkin määrät siitepölyn kaukokulkeutumia aiheuttavat herkimmillä oireita jo maaliskuussa, joinakin vuosina helmikuussa. Keski-Euroopan kukinnat ovat meitä 1-1,5 kuukautta edellä.

Leppä ja pähkinäpensas ovat jo aloittaneet kukintansa maan eteläosassa ja painopiste siirtyy vähitellen kohti keskistä Suomea. Lähiviikkojen sää ratkaisee, kuinka paljon esimerkiksi lepän siitepölyä on ilmassa. Eniten sitä tuppaa olemaan aurinkoisessa, lämpimässä ja heikkotuulisessa säässä.

Toukokuu onkin valtaosalle siitepölyallergikoista vuoden pahin kuukausi: silloin kukkii koivu.

Suomen siitepölykaudesta ja -oireista on luvassa monipuolinen kattaus toukokuun Erä-lehdessä.

Siitepölytilannetta voi seurata mm. Forecan ja Norkon sivuilta.