Meri on vallannut useita luontopolkuja Helsingin alueella.

Viikonvaihteessa meriveden korkeus nousi Perämeren pohjukassa jopa 150 senttiä normaalitason yläpuolelle työntäen jäälohkareita ja merivettä ajoväylille. Myös muualta maasta on kantautunut runsaasti havaintoja tulvivista tieosuuksista ja lenkkipoluista. Minun suosikkipolkuni itäisessä kantakaupungissa Herttoniemen pohjoispuolella on poikki runsaiden talvisateiden ja tulvien vuoksi.

Kovien tuulten ja runsaiden sateiden yhteistulos

Maanantaina Suomen merialueilla rekisteröitiin jo tämän vuoden 13. myrskypäivä. Eipä siis mikään ihme, että meri on käynyt kovilla ja työntynyt aika ajoin sinne, missä sen ei kuuluisi olla. Pitkään kestäneet lounaistuulet ovat jatkuvasti kasanneet merivettä Itämeren altaalta kohti Suomen rannikkoseutuja. Ja nyt kun jääpeitettä ei ole, pääsee pintavesi vapaasti liikkumaan tuulen mukana.

Tuulien lisäksi myös runsaat sateet ovat osasyynä rannikko- ja jokialueiden tulvimiselle. Siinä vaiheessa kun helmikuussa sataa useita kymmeniä millimetrejä päivässä ja haihdunta on vähäistä, alkaa talvitulvien riski kasvaa. Hieman ironisesti olemmekin nyt saaneet kokea tyypillisen brittiläisen tai länsinorjalaisen talvi-ilmaston, missä talvitulvat ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä.

Nyt kun suursäätila ei ainakaan lähiaikoina ole merkittävästi muuttumassa, kannattaa meren ja jokien äärellä olla luontopoluilla tarkkana: älä anna veden yllättää tai kastella. Roudan puuttuessa maaperäkin on paikoin hyvin pehmeää ja upottavaa.

Riskialueet Helsingissä

Helposti tulvivia luontopolkuja löytyy Helsingin alueelta ainakin Herttoniemen, Viikin ja Arabianrannan suunnasta. Myös Espoon Nuuksiossa on kuulemma ollut tarvetta kumisaappaille. Näillä alueilla meri on päässyt vyörymään poluille jo moneen otteeseen tämän talven aikana, mutta tilanne eskaloitui tällä viikolla Dennis-myrskyn yhteydessä.

Luin, että Arabianrannan rantapolun viereisessä tulvalätäkössä uiskentelee parhaillaan ahvenia. Huonosti käy, jos pakastuu.

Ympäristökeskus päivittää tulvakarttapalveluun muitakin riskialueita ympäri Suomea, kannattaa käydä tutustumassa.

Forecan pitkän ajan sääennuste ei lupaa muutosta

Forecan sivuilla julkaistava pitkän ajan sääennuste enteilee jopa ennätyslämmintä helmikuuta. Kun siihen lyödään vielä päälle jatkuva matalapainevyöry ja sadealueet, on talvitulvapotentiaalia vielä jatkossakin. Veneilijöidenkin kannattaa ehkä käydä tarkistamassa kiinnityksiä ennen kuin seuraava myräkkä taas iskee perjantaina.