Lapin paksu ja kuohkea lumikerros toimii erinomaisena eristeenä, jos joutuu viettämään yönsä vaikkapa lumiluolassa.

Kokeneet luonnossaliikkujat tietävät, että hädän tullen lumi voi pelastaa hengen. Jos vaikka eksyy talvisella hiihtomatkalla lumimyräkässä, eikä pääse lämpimään kotaan yöksi, voi lumeen kaivautuminen olla ainoa keino selvitä yöstä paleltumatta.

Lumi eristää lämpöä ja kylmää

Lumen eristävyyttä on hyödynnetty kautta aikojen: kuivaa pakkaslunta voidaan kasata esimerkiksi omakotitalojen edustalle suojelemaan pakkasvauriolita. Myös esimerkiksi mökin katolla se voi suojella kosteuden ja kylmän valumiselta sisätiloihin. Jos ihminen kaivautuu nukkumaan lumiluolaan, säilyy hänen ruumiinlämpönsä huomattavasti korkeampana kuin taivasalla nukkuessa. Lumi ei päästä lävitseen kylmää – eikä siten myöskään ihmisen lämpö pääse karkaamaan. Hankien päällä säteilyjäähtyminen selkeinä ja kylminä pakkasöinä on voimakasta, mutta kuohkean pakkaslumen alla kylmeneminen on vähäistä. Lumen eristävyyttä hyödyntävät myös lukuisat pikkunisäkkäät ja kanalinnut, jotka mielellään kaivautuvat lämmittelemään talvikieppeihinsä.

Märkä lumi muuttuu huonoksi eristeeksi

Tuore, kuohkea ja ilmava pakkaslumi on paras eriste. Kun lumi tiivistyy ja sen huokoisuus häviää, myös eristävyys pienenee. Jos suojakelit ehtivät sulattaa lumikerrosta ja sen vesisisältö kasvaa, voi märästä lumesta yhtäkkiä tullakin erittäin huono eriste. Kun lumet esimerkiksi kevätlämmössä alkavat omakotitalojen edustalla tai mökkikattojen päällä sulaa, kannattaisi ne mahdollisimman nopeasti kolata syrjään ja tiputtaa katoilta pois. Pahimmillaan sisäilma voi märän lumikerroksen johdosta kylmetä entisestään – ja toisaalta myös kosteus pääsee paremmin läpi.

Milloin lunta on eniten?

Tänä talvena Etelä-Suomen osalta ei ehkä enää koskaan. Mutta noin tilastollisesti Etelä-Suomen hanget ovat paksuimmillaan maaliskuun alkupäivinä, Keski-Suomessa maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla ja Lapissa usein vasta maalis-huhtikuun vaihteessa. Tämän jälkeen nopeasti lämpenevät kevätsäät voivat sulattaa yli puolenkin metrin nietokset kahdessa viikossa pois. Lapissa lunta on ollut tänä talvena ennätyksellisen paljon, joten saapahan nähdä, kostautuuko tämä pahoina kevättulvina…