Talven tuntua viimein etelässäkin!

Uskomatonta, mutta nyt pääsee viimein totemaan, että talvea on ilmassa Etelä-Suomessakin tällä viikolla! Olisikohan tämä jopa kuluneen talven kylmin viikko? Vielä en osaa sanoa, kuinka kauan tätä talven riemua kestää, mutta jokaisesta päivästä kannattaa ottaa ilo irti, jos on talven ystävä.

Kävin viikonloppuna hengähtämässä metsässä ja imemässä keuhkoihini leutoa ja kosteaa helmikuun ilmaa. Merivesi on edelleen melko korkealla ja ainakin Herttoniemen ja Viikin luontopoluilla vesi on paikoin niin korkealla, etten tohtinut tiettyjä osuuksia ylittää. Tammikuun keskilämpötila oli Oulun eteläpuoleisessa Suomessa jopa ennätyksellisen korkea: esimerkiksi Helsinki-Kaisaniemessä 3,0 astetta. Tältä tuntuvat normaalisti Keski-Euroopan talvet Amsterdamin tai Berliinin suunnalla. Ilmastosimulaatioiden perusteella joka kolmas talvi olisi tällainen vuosisadan loppupuolella. Ei auta muuta kuin sopeutua!

Helsingin Herttoniemen luontopoluilla vesi oli viikonloppuna korkealla.

Tämä viikko tuo kuitenkin talven ystäville odotetun muutoksen: ainakin perjantaille saakka pääosin aurinkoista pakkassäätä. Olin sunnuntai-iltana MTV:n säätoimituksessa piirtämässä tämän viikon sääkarttoja, ja erityisen jännittävältä näytti torstain vastainen yö. En ihan uskaltanut vielä luvata etelään kunnon lumipeitettä, mutta pieni mahdollisuus siihen on. Näiden pakkasten myötä ainakin lammet ja pienemmät järvet saavat nyt jääkannen: jäätymistä edesauttaa lumettomuus.

Täytyy vielä todeta (ennen kuin joku muu ehtii), ettei tämä talveton talvi suinkaan ole koko Suomen murheenkryyni. Salpausselän pohjoispuolella lunta on, ja pohjoisessa Suomessa sitä on jopa ennätyksellisen paljon. Lapissa lumitöitä on kuulemma tänä talvena saanut paiskia päivästä toiseen, eikä ihmekään, sillä Kittilässä lumensyvyys on nyt 112 senttiä. Harmillista, että talvilajien harrastusmahdollisuudet karkaavat tulevaisuudessa yhä kauemmas pohjoiseen. Toisaalta monet ovat olleet riemuissaan tämän talven vähäisistä lämmityskuluista – myös liukastumistapauksia on tullut vähemmän.