Tammikuiset punkit viihtyvät ruohikossa, heinikoissa ja kasvustoissa. Niitä voi olla kiinnittyneinä myös myyrien, oravien, hirvien ja peurojen turkkeihin.

Tällä poikkeuksellisen leudolla talvella on useita kääntöpuolia varsinkin eläinlajeille: jos kova pakkasjakso iskee lumettomaan luontoon, voivat seuraukset olla kohtalokkaita useille talvieläjille. Yksi hieman yllättävämpikin öttiäinen on selvinnyt hengissä tähän tammikuulle saakka: punkki! Yllätyin, kun luin juuri punkin puremista näin tammikuun loppupuolella, joten tämäkin ilmiö on syytä ottaa näillä säillä huomioon varsinkin lumettomilla alueilla maan etelä- ja länsiosassa.

Punkkihavaintoja on nyt tammikuun puolella tehty heinikoissa, ruohikoissa ja kasvustojen seassa. Erityisesti lemmikkieläimet voivat luonnossa peuhatessaan napata mukaansa ei-toivotun vieraan, joten turkit ja ihot kannattaakin tarkistaa ulkoilun jälkeen. On mahdollista, että punkit ovat olleet kiinnityneinä peurojen ja hirvien turkeissa, ja talvilämmön myötä ne ovat sinnitelleet hengissä näinkin pitkään. Punkeille kohtalokasta olisikin nyt lyhyt mutta kipakka pakkasjakso, josta ne eivät todennäköisesti selviäisi.

Punkit ja tammikuu eivät oikein soinnu samassa lauseessa, mutta mikäli lämpötila pysyy vielä yötäpäivää nollan yläpuolella, punkit voivat selvitä hengissä läpi talven. Erityisesti siellä, missä ruoho vihertää, on punkeille otollinen kiinnitysalusta. Lauha sää ja sateet voivat herättää horroksessa olevat punkit saaden ne kuvittelemaan, että kevät on alkanut.

Tammikuisista punkkiuutisista huolimatta hysteriaan ei ole aihetta. Oppimani mukaan punkkiesiintymät ovat nyt hyvin paikallisia ja todennäköisyys punkkipuremalle on pieni. Lumettomille alueille ja ruohikolle lemmikkieläimiä viedessä kannattaa kuitenkin uhrata muutama ylimääräinen minuutti ja tarkistaa, ettei tuo kotiin ikäviä tuliaisia. Punkit kyllä tyypillisesti katoavat jo muutaman päivän pakkasjakson jälkeen tai lumipeitteen myötä. Eteläiseen ja läntiseen Suomeen tällaista ei kuitenkaan ole odotettavissa, ja kuukausiennusteen mukaan lauha sää on jatkumassa hamaan tulevaan.

Punkkien kannalta lauhtuvat talvet ja pidempi kasvuaika ovat hyviä uutisia: ne selviävät hengissä pidempään ja pystyvät levittämään reviiriänsä yhä laajemmalle alueelle.