Tänään on ensimmäinen kaamosvapaa päivää pohjoisimmassa Lapissa Nuorgamissa.  Kuva: Näätämö, Traffic Management Finland Oy (kelikamerat)

Vaikka talven selkä taittuukin vasta tammi-helmikuun vaihteessa, on ilmassa jo kevään odotuksen merkkejä – muutenkin kuin tämän poikkeuksellisen lämpimän ”talvi”sään ansiosta. Kaamos on tänään päättynyt pohjoisimmassa Suomessa Nuorgamissa ja nyt valoisa aika kasvaa meillä nopein harppauksin. Kahden kuukauden päästä maaliskuun 20. päivänä vietetään kevätpäiväntasausta, jolloin päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla. Aikamoinen harppaus kaamoksesta kohti valoa reilussa 60 päivässä, vai mitä?

Päivän kesto kasvaa nopeimmin Utsjoella

Päivä pitenee nyt nopeimmin pohjoisimmassa Lapissa. Tarkastellaanpa esimerkiksi päivän kestoa tänään ja huomenna Utsjoella. Tänään aurinko oli siellä horisontin yläpuolella klo 11:36 ja 13:07 välisen ajan. Huomenna vastaavat kellonajat ovat jo 11:25 ja 13:18, eli 22 minuuttia lisää valoa vuorokaudessa. Tahti hidastuu Lapissa hieman kevätpäiväntasausta kohden mentäessä, mutta keskimäärin valoisa aika lisääntyy noin 10 minuutilla vuorokaudessa.

Helsingissä valoa lisää noin neljä minuuttia päivässä

Etelässäkin valoisa aika on jo pidentynyt liki kuukauden verran talvipäivänseisauksesta. Helsingissä aurinko nousi tänään klo 9:04 ja laskee klo 15:56. Maanantaina auringonnousu- ja laskuajat ovat 9 ja 16, jolloin saavutetaan jo seitsemän tunnin päivän kesto. Tästä eteenpäin päivä pitenee noin neljällä minuutilla vuorokaudessa.