Terveiset kaamosmatkalta Pohjois-Lapista. Matka alkoi tutustumalla Kittilän Lainiossa sijaitsevaan Suomen muotoiseen lampeen, Neitokaiseen, josta kaavailtiin aikoinaan suosittua turistikohdetta. Vaan sitäpä ei kuitenkaan tullut.

Neitokainen, Kittilä Lainio

Neitokainen on vuonna 1991 alkunsa saanut tekolampi, jonka pituus on 116 metriä ja keskisyvyys vain metrin verran. Tekolampeen kuuluu myös Ahvenanmaan muotoinen vesialue, joka toimii itse asiassa Neitokaisen pohjavesilähteenä. Lammen Käsivarresta puolestaan löytyy veden laskualue.

Hypätään ajassa 30 vuotta taakse päin. Tällöin Kittilän Lainion alueelle visioitiin lomakylää, jonka oli tarkoitus houkutella alueelle talviaktiviteeteista innostuneita turisteja. Tämän lomakylän yhteyteen päätettiin myös rakentaa tekolampi, jolle haluttiin rakentaa erikoinen ulkoasu. Erikoinen siitä tulikin, sillä vielä nykyiselläänkin Neitokainen on kuin Suomi pienoiskoossa.

Lampi pystytettiin kahden kaivurin voimin reilussa viikossa, mutta pian tämän jälkeen koko lomakylähanke kariutui ja siitä muistona Lainiossa komeilee vielä nykypäivänäkin Suomen muotoinen lampi – joka on muuten säilyttänyt muotonsa yllättävän hyvin. Tarinaan liittyy vielä eräs mielenkiintoinen vaihe: lomakylähankkeen kariutumisen myötä alueelle rantautui vuonna 1991 kanadalaislähtöinen intiaanileiri, joka kiersi maapalloa ja pyrki elämään mahdollisimman luonnonmukaisesti. Elämäntapainkkarit varastivat kaiken mediahuomion, eikä lammesta sittemmin uutisoitu.

Eniten huomiota Neitokainen lieneekin saanut 2010-luvun puolella, kun lennokkikamerat yleistyvät. Lampea ei nimittäin pysty maanpintatasosta mieltämään Suomen muotoiseksi, ja sen takia kokemuksesta nauttiikin parhaiten droonin siivin.