Suomen Lapissa hengitetään maailman puhtainta ilmaa. Kuva: Kilpisjärvi

Näin joulukuun kosteankalsealla säällä ei tule välttämättä ajatelleeksi, kuinka etuoikeutetuilla leveysasteilla Suomi sijaitsee. Perehdyin juuri WHO:n tutkimukseen, jonka perusteella Suomessa ja erityisesti Länsi-Lapissa hengitetään maailman puhtainta ilmaa. Myös sisävesistömme osoittautuivat keskimäärin hyvin puhtaiksi kansainvälisessä tarkastelussa.

Maapallollamme puhtain hengitysilma löytyy kaukana teollisuusalueista, yleensä vauraista valtioista pieniltä paikkakunnilta. Muonio sijoittui kansainvälisessä vertailussa kärkisijalle, perässä tuli paikkakuntia Kanadasta, Yhdysvalloista ja Espanjasta. Kaikkia näitä yhdistävä tekijä oli kaukainen sijainti isoista kaupunkikeskuksista. Tutkimuksessa otettiin huomioon hyvin pienikokoiset hiukkaset, jotka pystyvät hengitysilman mukana siirtymään keuhkoihimme ja näin ollen ovat haitallisia.

Kun ilmanlaatua tutkittiin maakohtaisesti, kansainvälisessä tarkkailussa Suomen ohi kiilasivat vain Ruotsi ja Kanada. Suomi oli kolmannella sijalla jättäen peräänsä mm. Australian, Viron, Uuden-Seelannin ja Islannin. Haitallisia hiukkasia hengitysilmassa oli Suomessa keskimäärin alle 10 mikrogrammaa kuutiometriä kohden, kun esimerkiksi Intiassa vastaava lukema oli yli 130. Epäpuhtainta hengitysilma oli Nigeriassa, missä hiukkasten määrä ylitti paikoin 600.

Suursäätilallakin on vaikutusta hengitysilman puhtauteen: Euroopan alueella saamme kiittää puhtaita ja raikkaita länsivirtauksia hyvästä ilmanlaadusta. Meidän länsivirtausvyöhykkeellä ilma on usein peräisin Atlantilta, missä ei ole teollisuutta eikä ilmanlaatua heikentäviä tekijöitä.