Albanian ja Makedonian rajalla sijaitseva Ohrid-järvi kuuluu Euroopan maanjäristysvyöhykkeelle.

Albaniaa ravisutti viime yönä poikkeuksellisen voimakas maanjäristys, jonka magnitudi oli 6,4. Maanjäristys vaati neljä kuolonuhria ja useita kymmeniä loukkaantui. Balkanin maat ja suuri osa Italiaa sijaitsevat tektonisesti aktiivisella alueella eli maanjäristykset ovat paitsi todennäköisiä myös säännöllisiä. Mutta voiko maa järistä myös Suomessa?

Pohditaan aluksi, miksi maa järisee. Maanjäristys aiheutuu Maan peruskallion tärähtelystä tai liikkeistä. Kun mannerlaatat siirtyvät toistensa suhteen, tuntuu tämä maan päällä järistyksenä. Mitä voimakkaammaksi käy kahden laatan välinen kitka, sitä suuremmaksi käy myös niiden välinen jännite. Kun tätä jännitettä sitten jossain vaiheessa on kerääntynyt tarpeeksi, purkautuu se mannerlaattojen liike-energiaksi. Jännite on saattanut kasvaa laattojen välissä jopa 50-100 vuoden ajan. Maanjäristysten voimaa mitataan Richterin asteikolla. Yli viiden magnituudin järistykset ovat kohtalaisen voimakkaita, yli kuuden voimakkaita ja yli seitsemän jo erittäin voimakkaita.

Maanjäristyksiä tavataan Suomessakin vuosittain, mutta pääsääntöisesti ne ovat hyvin heikkoja ja voimakkuudeltaan 0-4 magnitudia. Ihmisen on hankala tuntea alle kolmen magnitudin järistyksiä, joten suurin osa Suomessa koettavista maanjäristyksistä jää lähinnä Seismologian instituutin tietoon. Kiittäminen onkin Suomen sijaintia, sillä lokaatiomme on seismologisessa mielessä yksi maailman rauhallisimpia. Keskimäärin Suomessa koetaan sadassa vuodessa neljä sellaista maanjäristystä, jotka yltävät magnitudiin neljä, ja ihmisen on siis helppo tuntea tähän voimakkuuteen yltävät järistykset. Nelosluokan järistys voi jo rikkoa ikkunoita.

Seismologisesti aktiivisin alue sijaitsee Suomessa Etelä-Lapin ja Kainuun alueella. Voimakkaimmat Suomessa koetut järistykset ovat yltäneet lähelle 5-luokan magnitudia. Näin kävi viimeksi Perämeren maanjäristyksen aikana vuonna 1882.

Voimme siis huokaista helpotuksesta: maanjäristykset ovat meillä hyvin harvinaisia ilmiöitä ja elämme sekä seismologisessa että meteorologisessa mielessä yhdellä maapallon rauhallisimmista alueista.