Ensimmäinen Salpausselkä lisää syys- ja talvisadantaa eteläisessä Suomessa Uudellamaalla. Kuva: Flickr, Lahti

Syys-tammikuussa ja erityisesti marraskuussa suurimmat sademäärät mitataan Lohja-Vantaa-Porvoo -akselilla. Marraskuussa tällä vyöhykkeellä sataa yli 60 millimetriä, kun muualla maassa sadanta on pääosin 20-50 millimetriä. Salpausselkä ja lämmin Itämeri nostavat eteläisen Suomen kokonaissadantaa.

Salpausselän vaikutus sademääriin

Ensimmäisen Salpausselän vaikutus sadantaan eteläisessä Suomessa on tiedetty jo pitkän aikaa: Hankoniemeltä Lohjanharjun kautta Lahteen ja Kouvolaan kulkeva harju kasvattaa eteläisen Suomen sademääriä. Kun lounaasta ja etelästä saapuvat sadealueet törmäävät kohoaviin harjumuodostelmiin, voimistuvat nousuvirtaukset ja sademäärä kasvaa. Salpausselkä lisää Uudellamaalla loppuvuoden sademääriä suunnilleen 10-20 millimetrillä kuukaudessa.

Itämeren vaikutus sademääriin

Pinnanmuotojen ohella myös lämmin merialue kasvattaa Etelä-Suomen sadantaa. Itämerestä haihtuu ilmakehään runsaasti kosteutta, joka tiivistyy sateiksi eteläisen Suomen yllä. Varsinkin silloin kun ilma on merivettä kylmempää, sateilla on hyvä kasvualusta. Lämpimän meren ja topografian yhteisvaikutus tuo Etelä-Suomeen hieman muuta maata suurempia sadekertymiä. Tilastollisesti eniten sataakin Varsinais-Suomen itäosassa ja Uudenmaan länsiosassa Salo-Lohja -akselilla, missä vuosisadanta ylittää 750 millimetrin.