Kiuruvedellä oli aamulla hento lumipeite maassa, joka ei kuitenkaan riitä täyttämään ensilumen määritelmää (vähintään 1 cm). Kuva: Traffic Management Finland

Lumihiutaleita on leijaillut viikonvaihteessa aina etelärannikkoa myöden, mutta Lapissa on jo ihan täysi talvi päällä: lumen syvyydeksi on mitattu jo 20-30 senttiä. Nämä vuodenaikojen vaihtumiset muistuttavat aina siitä, kuinka hurjan pitkä maa meillä onkaan: reiluun tuhanteen kilometriin Hangon ja Nuorgamin välille mahtuu kaikenlaista.

Sosiaalinen media alkaa näin talven kynnyksellä täyttyä toinen toistaan hienommista lumi- ja maisemakuvista, joissa hehkutetaan ensilumen saapumista. Meteorologiassa termille onkin tieteellinen määritelmä, joka sekoittuu usein arkikielessä puhuttavaan ensilumeen. Virallinen ensilumi katsotaan sataneeksi, jos talviaikana aamukahdeksan mittauksessa lunta havaitaan vähintään yksi senttimetri virallisella havaintoasemalla. Kesäaikana lukema rekisteröidään aamuyhdeksältä.

Usein tuleekin vastaan tilanteita, kun lunta on satanut useamman sentin verran illan ja yön aikana, mutta aamuun mennessä lumi onkin ehtinyt jo sulaa pois. Tällaista tilannetta ei lueta ensilumeksi, koska sen rekisteröinnillä on jo vuosikymmeniä vanha perinne.

Tilastojen valossa ensilumi sataa Etelä- ja Länsi-Suomeen marraskuussa, valtaosaan maata loka-marraskuun vaihteessa ja Pohjois-Suomeen lokakuussa. Käsivarren Lappiin se saapuu jo syyskuun aikana.