Talviset säät ovat pian täällä. Lapin talvi valuu vähitellen etelämmäs.

Meteorologisen talven määritelmä täyttyy, kun vuorokauden keskilämpötila tipahtaa pysyvästi pakkasen puolelle. Keski- ja Pohjois-Lapissa tämä ehto näkyykin täyttyneen tänä vuonna jo lokakuun alussa, Enontekiöllä jo syyskuun puolivälissä eli paikka paikoin muutama viikko tilastollisia keskiarvoja aiemmin.

Nyt vetelemme viimeisiä päiviä kesäajassa. Sunnuntaiyönä tapahtuva kellojen siirto on varma talven lähestymisen merkki ja johan talviaika-nimityskin siihen viittaa. Minulle tunnin nipistys valoisasta ajasta on aina ollut kova pala: totutteluun menee useampi päivä ja unirytmi sekoaa. Kellojen siirtely ravisuttaa sisäistä kelloamme ja aiheuttaa monille univaikeuksia. On ainakin puhuttu, että asia etenisi ensi vuonna jo konkreettisten päätösten tasolle, eli kellojen siirtelystä viimein luovuttaisiin. Hyvä näin, joskin kesäajan ystävänä hieman karsastan ajatusta pysyvästä talviajasta, jota myös normaaliajaksi kutsutaan.

Talviaikaan siirtyminen on ennustemallien mukaan tuomassa meille myös huomattavasti kylmemmän ilman. Etelä-Suomen lämpötiloista saatetaan kerta heitolla leikata 10 astetta ja ensi viikolla maa voi peittyä lumeen. Tuleepa tämä kaikki tänä vuonna varkain. Talviseen marraskuuhun viittaa myös meillä Forecalla julkaistu tuore kuukausiennuste. Taidanpa kaivaa kaapistani jo villapaitaa ja villasukkia…