Lokakuinen ruska hiveli meteorologin silmiä viikonloppuna Helsingin Kumpulassa.

Meteorologin viikonloppu sujui leppoisasti työvuoroista huolimatta ruskakuvauksia tehdessä. Tulevien päivien sääennusteita katsellessa totesin, että nyt alkaa olla viimeisiä hetkiä etelärannikon ruskakuvauksille, koska pian tuulet alkavat riisua puiden väriloistoa toden teolla. Ja tämä muutos kokemukseni mukaan tapahtuu silmänräpäyksessä.

Kameralle löytyi käyttöä Helsingin Kumpulassa. Alueen lehtimetsissä ja poluissa on allekirjoittaneelle paljon tunnearvoa, sillä aiempi opiskelupaikkani löytyy niiltä nurkilta. Meteorologiaa opiskellaan Suomessa Helsingin matemaattis-luonnontieteellisellä linjalla Kumpulan yliopistokampuksella. Kyseinen kampus onkin ainoa paikka, missä kyseistä alaa voi maassamme opiskella. Vuosittain meitä valmistuu keskimäärin vain tusinallinen, joten olemme harvinaisia yksilöitä.

Ensi viikko toden teolla näyttää tuovan mukanaan muutoksen tuulia – ja tuulia – sanan todellisessa merkityksessä. Maanantaina kovat tuulen puuskat riepottelevat etelää rankkasateen lomassa ja myöhemminkin viikon edetessä sade huuhtelee maatamme aika ajoin. Lappiin talvi on saapumassa jo jäädäkseen, mutta etelässä loppuviikon lämpötilat voivat vielä ylittää 10 asteen.

Eilen kollegani kysyi minulta, josko olisi jo syytä päivittää talvirenkaat alle kehä kolmosenkin sisäpuolella. Totesin, että jos välttää ajamisen tiistaiaamuna, sitten ei pitäisi olla hätää. Tiistaiyönä ja -aamuna on pieni pakastumisen riski, mikä tarkoittaisi paikallista liukkautta tienpinnoilla. Muutoin jatko näyttää sen verran leudolta, että kesäiset ajokelit jatkuvat vielä ainakin tovin.