Keskiviikkoaamuna Käsivarren Lapin tuntureita peitti jo hento lumipeite, ja lähiöinä hallanvaara on suuri koko maassa. Syksy on siis vääjäämättä saapumassa jäädäkseen. Mutta mikä onkaan hallan ja yöpakkasen ero?

Meteorologiassa hallalle on varattu seuraava määritelmä: lämpötila käy maanpinnassa nollan alapuolella yön aikana. Näin voi siis periaatteessa käydä, vaikka korkeampana ilman lämpötila olisikin plussan puolella. Yöpakkasesta puolestaan puhutaan silloin, kun ilman lämpötila kahden metrin korkeudella laskee pakkasen puolelle. Viralliset sääasemat on sijoitettu mittaamaan lämpötilaa kahden metrin korkeudelta mittaustulosten vertailukelpoisuuden vuoksi.

Olemme työpaikallani Forecassa kehittäneet helppokäyttöisen hallaennusteen, johon on koottu sekä havainnot että ennuste. Erityisesti kevätkaudella ankarasta hallasta voi olla haittaa istutuksille ja puutarhoille, tosin suojaharsot vähentävät lämpösäteilyn karkaamista maanpinnasta.

Lähiöinä hallanvaara on rannikoita lukuun ottamatta korkea tai erittäin korkea. Karttapohja: Foreca