Revontulia Helsingin yötaivaalla 12/2018.

Pimenevien ja pitenevien öiden myötä revontulet ovat jälleen saapuneet värjäämään taivaanrantaamme. Paras revotulikausi ajoittuu kokemukseni mukaan talvikuukausille, jolloin pimeän aikaa on eniten, mutta leveysasteillamme niitä voi karkeasti ottaen nähdä syys-huhtikuun välisenä aikana. Olen kuullut jonkun sanovan, että pohjoisimmassa Lapissa revontulien havaitsemiselle on jopa 50 % todennäköisyys aina silloin kun taivas on selkeä. Tieteellistä näkökulmaa en ehtinyt selvittää tämän väitteen tueksi, mutta useamman kerran Lapissa talviaikana vierailtuani totean, että asia voi hyvinkin olla näin.

Revontulia näkyy eniten napa-alueiden ympäristössä, ja ne syntyvät kun auringosta irtaantuneet hiukkaset törmäävät maan ilmakehään. Ne värit, jotka näemme taivaalla revontulien muodossa, ovat seurausta ilmakehän torjumisreaktiosta hiukkasia vastaan. Ilmakehä estää hiukkasten pääsyn maanpinnalle niiden osuessa Maan magnettikenttään.

Revontulien todennäköisyyttä pystytään ennustamaan seuraamalla Auringosta tapahtuvia purkauksia. Itse olen käyttänyt tähän tarkoitukseen My Aurora Forecast -sovellusta. Suosittelen.