Ruska näkyy jo Kilpisjärvellä maanantaiaamun kelikamerakuvassa. (Traffic Management Finland Oy)

Tein vuosi sitten syyskuun puolivälissä ruskareissun Enontekiölle. Paikallisten mukaan maaruska on alueella parhaimmillaan syyskuun ensimmäisenä viikkona ja vaivaiskoivujen ruskahuippu ajoittuu syyskuun toiselle viikolle.

Ruskassa on kyse lehtivihreän hajoamisesta ja sen alta paljastuvista punertavista ja kellertävistä värisävyistä. Värit ja ruskan voimakkuus vaihtelevat puulajin mukaan; joskus myös kuluneen kesän sää vaikuttaa ruskan voimakkuuteen. Jos kesä on ollut pitkä ja lämmin, ruskasta tulee hieno. Sen sijaan kuivan kesän jälkeen ruska jää vaatimattomammaksi. Ruskan käynnistävät kylmenevät ja pitenevät yöt.

Ruska valuu pohjoisesta kohti etelää noin 300 kilometrin viikkovauhtia. Viimeisimpänä ruskasta pääsevät nauttimaan lounais- ja etelärannikolla asuvat lokakuun ensimmäisinä viikkoina.

Kirjoitin aiheesta kattavammin tuoreimpaan syyskuun Erä-lehteen.