Syyskuu on jo aivan ovella ja lämpömittareissa hellelukemat paukkuvat. Onko siis oikeutettua puhua intiaanikesästä? Mihin ilmaisu oikein juontaa juurensa?

Intiaanikesästä (Indian Summer) alkoivat puhua ensimmäisenä Yhdysvalloissa aikoinaan majailleet intiaanit. Kun syksy oli jo kalenterin perusteella edennyt pitkälle ja syksyisempää jaksoa seurasi hyvin lämmin kausi, valjastettiin termi käyttöön. Nykymeteorologiassa määritelmä on kuta kuinkin samanlainen: jos termisen syksyn alkua seuraa hyvin lämmin kausi, on intiniaanikesä-määritelmän käyttö perusteltua.

Termi on varsin mediaseksikäs, joten sitä tekisi mieli käyttää jo näin elokuussa, mutta meteorologin näkökulmasta se ei vielä ole perusteltua. Nyt eletään pikemminkin loppukesän harvinaista lämpöä, ei intiaanikesää. Jos sitä vastoin hyvin kesäinen jakso tulee myöhemmin syyskuussa tai viime vuoden tapaan vasta lokakuussa, on termin käyttö siinä tapauksessa järkevämpää.

Sitä odotellessa: nautitaan elokuun lopun lämpöaallosta! Forecan piste-ennusteen mukaan (Vantaa) lämpöä riittää vielä syyskuun puolellekin.