Elokuun kosteanlämpimissä aamuissa on tunnelmaa. Yön aikana laskenut ilman lämpötila ja kasveihin tarttunut piilevä kosteus muuttuukin aamuyön tunteina näkyväksi kasteeksi. Ja sen tuoksu on huumaava!

Kastetta pääsee muodostumaan pinnoille ja kasvien päälle, kun niihin on tarttunut tarpeeksi vesihöyryä ja kun ilman lämpötila laskee nk. kastepistelämpötilaan, jolloin näkymättömän vesihöyryn tiivistymisprosessi alkaa. Karkeasti ottaen kastepistelämpötilaksi sanotaan sitä lämpötilaa, missä ympäröivään ilmaan ei enää mahtuisi yhtään enempää vesihöyryä, joten tiivistyminen alkaa.

Kasvit ja muut pinnat pääsevät yön aikana pitkäaaltosäteilyjäähtymisen vuoksi kylmenemään voimakkaammin kuin ympäröivä ilma, joten nämä ovatkin yleensä ne paikat, minne kastetta ensimmäisenä syntyy. Jos pinnan lämpötila onkin pakkasen puolella, syntyy vastaavassa prosessissa kuuraa.

Elokuun kosteina aamuna ilmassa näkyy usein sumua. Tämäkin johtuu samasta ilmiöstä: ilman lämpötila on laskenut kastepistelämpötilaan ja tiivistymisprosessi alkaa.