”Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä”. 

Heinäkuun vaihtuminen elokuuksi aiheuttaa kirjoittajassa haikeutta: Suomen lyhyessä kesässä lähestymme vääjäämättä syksyä ja päivä lyhenee kiihtyvällä tahdilla. Lapsuudessa elokuun saapuminen tarkoitti opinahjon alkamista, eikä sinne aina hymyissä suin menty hienojen kesälomien jälkeen. Olin ja olen edelleen sitä mieltä, että Suomessa syyslukukausi aloitetaan turhan aikaisin. Kannatan keskieurooppalaista systeemiä, jossa lomat alkavat ja loppuvat myöhemmin. Suuressa osassa Suomea elokuu on kesäkuuta lämpimämpi.

Syksy saapuu pian Lappiin

Tilastot kertovat elokuun olevan vielä ihan kunnon kesäkuukausi maan etelä- ja keskiosassa, eli keskilämpötila pysyy termisen kesän määritelmässä yli 10 asteessa. Mutta Lapissa syksyn lähtölaskentaa ei voi enää pysäyttää: sinne meteorologinen syksy saapuu yleensä elokuun kahdella viimeisellä viikolla. Aivan ensimmäisenä syksy alkaa Käsivarren Lapissa ja osassa Suomi-neidon päälakea jo himpun verran ennen elokuun puoliväliä.