Saana-tunturilla on ”hattu päässään”; kuva Traffic Management Finland, kelikamerat

Työssäni seuraan erityisesti talviaikana tiiviisti kelikamerakuvia, kun arvioin, missä kunnossa tienpinta on. Huomenta Suomen aamuvuoroissa pyrin kertomaan sään lisäksi myös reaaliaikaisia kelitietoja tiellä liikkujille. Toisinaan jämähdän seuraamaan Kilpisjärven kelikamerakuvaa pidemmäksikin aikaa: ”Saana-tunturi näyttäisi taas muodostavan hatun, tämä pitää nähdä loppuun saakka.”

Tunturin hattu on orografinen pilvi

Tuntureiden laelle ja vuoriston ylle syntyvät pilvet ovat yleensä nk. orografisia pilviä. Ne syntyvät, kun ilma nousee rinnettä pitkin ja kylmenee korkeuden mukana, jolloin siinä oleva vesihöyry tiivistyy näkyväksi eli alkaa syntyä pilviä. Tämän vuoksi näemme usein vuoren rinteillä pilviä, vaikka niitä muualla ei välttämättä olisikaan. Suomessa ilmiö näkyy parhaiten korkeiden tuntureiden laella, kuten esimerkiksi Rukalla ja Saanalla. Joskus orografinen pilvi saattaa nielaista sisäänsä kokonaisen tunturin, jolloin näkyvyys tunturilla muuttuu hetkessä huonoksi. Pilven sisällä tuuli ja kosteus voi tuntua hyvin kalsealta.

Seuraavan kerran, kun näät tunturin yllä hatun, voit kehuskella tietäväsi pilven oikean nimen. Se on orografinen pilvi.