Nyt kun ilmastoasiat ovat vahvasti tapetilla ja lähimatkailu nostaa päätään, voisin lämpimästi suositella erästä ainutlaatuista kohdetta Etelä-Suomen sydämestä. Hollolan Kiikunlähde lienee jo monelle tuttu paikka, mutta minut sen erikoisuus on onnistunut lumoamaan jo kolme kertaa – aina uudestaan ja uudestaan.

Lähde sijaitsee Hollolan luoteispuolella Uskilassa ja sen lähettyvillä Kiikuntiellä on parkkipaikka, josta kävelymatkaa lähteelle kertyy viitisen minuuttia. Nykyään Kiikunlähteelle on rakennettu näköalatasanne, josta turkoosia lähdettä pääsee hämmästelemään ja valokuvaamaan. Vesi on kristallinkirkasta ja sitä ympäröi sakea havumetsä – maisema muistuttaa kovasti Alppien ja Kanadan vuoristolampia, joissa vesi on niin kirkasta, että syvemmälläkin olevan pohjan näkee esteettä.

Kiikunlähde on tärkeä Salpausselän pohjavesien purkautumispaikka ja sen pohjalla vesi pulppuaa aina. Lähde pysyy auki kovillakin pakkasilla ja vesi siinä on noin viisiasteista ympärivuotisesti. Uintikokemus on siis varmasti virkistävä vuodenajasta riippumatta.