Utarepilvet voivat olla myräkän merkki.

Viime viikonlopun aikana Suomeen on iskenyt yli 30000 salamaa. Määrä on huima, koska kolmessa päivässä saatiin kasaan koko kesäkuun normaali salamamäärä ja enemmänkin. Pian elämmekin vuoden räiskyvintä aikaa, koska juhannuksesta elokuun alkuun salamoi keskimäärin eniten. Muutama merkki taivaalla voi paljastaa lähistöllä riehuvan ukkosmyräkän jo kauan ennen sen saapumista.

Utarepilvet (Mammatus) ovat pilvestä alaspäin roikkuvia näyttäviä ”palleroita”, jotka kovasti muistuttavat utareita. Viikonlopun ukkosmyräköiden yhteydessä näitä havaittiin eri puolilla maata ja osuipa yksi utaremuodostelma omaankin kameraan, vaikka itse ukkoskuuro jäikin pitkän matkan päähän. Utarepilvet voivat yltää ukkoskuurosta 20-50 kilometrin päähän.

Utarepilven syntymekanismi liittyy ilman pyörteisyyteen ja voimakkaisiin nousuvirtauksiin. Usein utareen sisällä on loukussa pilvestä laskeutunutta kylmää ja kosteaa ilmaa eli utareet muodostavat ikään kuin kylmän ja kostean ilman pullistumia. Näyttävät utarepilvet voivat olla ensimmäinen varoitusmerkki rajusta ukkosmyräkästä ja Yhdysvalloissa niihin suhtaudutaan kunnioituksella, sillä ”siellä missä utareita, jossain myös tornado”.