Sanotaan, että Suomen toukokuu pitää sisällään kaikki vuodenajat, mutta toisinaan tätä sanontaa on saanut soveltaa vielä kesäkuunkin puolella.

Tälle bloggaukselle sopivaa kuvaa etsiessäni selasin läpi kannettavani ”Kesäkuvat” -kansion ja törmäsin kesäkuisiin lumikuviin.

Jep. Tänä vuonna kesäkuu alkaa kuitenkin kuumankosteiden helteiden merkeissä.

Kriittisin hetki klo 11-17

Ensi viikolla tiistaista eteenpäin helteet ovat mahdollisia, aluksi Etelä-Suomessa ja viikon edetessä myös pohjoisempana.

Auringon ultraviolettisäteily on nyt Suomessa kohtalaista (3-4) ja lähentelee etelässä jo voimakkaan rajaa (5), joten aurinkorasvat kannattaa valjastaa käyttöön. Sen lisäksi kannattaa muistaa riittävä nesteiden juonti ja päähineen käyttö.

Elimistön kuivumista on hankala huomata itse ja oireet voivat iskeä salakavalasti. Kriittisin hetki on klo 11 ja 17 välillä, jolloin auringon UV-säteily on korkeimmillaan.

Tuntuu kuin -lämpötila kertoo todellisen tuntuman

Ilman lämpötila ei aina kerro koko totuutta.

Esimerkiksi ensi viikon perjantaille ennustettu päivän ylin lämpötila on Helsingissä nippa nappa hellerajalla, +25 astetta, mutta tuntuu kuin -lämpötila (eng. kiel. ”feels like temperature”) on kaksi astetta korkeampi (ilman kosteus 71 %).

Tuntuu kuin -lämpötilaan vaikuttavat mm. tuulisuus ja ilman kosteus.

Helle alkaa tuntua tukalalta siinä vaiheessa, kun ilman kosteus kasvaa suureksi. Näin voi käydä ensi viikon loppupuolella monin paikoin.