Cirrus- eli untuvapilvi voi olla sateen ensimerkki.

Olin useita vuosia sitten vaeltamassa Enontekiön tuntureilla, kunnes olin talsinut sen verran kauas, että mobiiliverkko katosi.

Meteorologina seuraan sääennusteita ja tutkakuvia vapaa-ajallanikin, mutta Enontekiön erämaassa olo tuntui orvolta hetken aikaa, kun yhteys ulkomaailmaan katosi.

Muistin, että aluetta oli lähestymässä voimakas rintama ja sadealue: minun piti tehdä päätös, jatkanko matkaa vai käännynkö takaisin.

Vastaus löytyi taivaalta: uskalsin jatkaa vaeltamista vielä muutaman tunnin ajan, mutta sen jälkeen oli palattava takaisin (minulla ei ollut sateensuojaa eikä telttaa mukana).

Kuvassa näkyvä Cirrus- eli untuvapilvi saattaa olla lähestyvän lämpimän rintaman ja sadealueen ensimmäisiä merkkejä.

Ilma kohoaa ylöspäin ja vesihöyry härmistyy korkealla ilmakehässä pienenpieniksi jääkiteiksi ja untuvapilviksi jo kauan ennen huonon sään saapumista. Tässä vaiheessa tuulet, pilvet ja sadealue saattavat olla vielä puolikkaan vuorokauden päässä.

Untuvapilvet voivat kieliä myös kuolevasta ukonilmasta, mutta tällöin pahin ilma on jo yleensä helpottamassa.

Untuvapilven liikesuunnasta ei välttämättä voi päätellä, mistä suunnasta sadealue on saapumassa, sillä tuulet liki 10 kilometrissä untuvapilvien syntykorkeudella puhaltavat usein eri suunnasta kuin maanpinnassa.

Yleensä lounaasta lähestyvän matalapaineen ja sadealueen mukana tulevat untuvapilvet liikkuvat hieman myötäpäivään sadealueen reittiin nähden.