Kuvan tapauksessa Suomessa puhalsi voimakas föhntuuli ja sää oli monin paikoin aurinkoista ja lämmintä. Kuva: MTV Uutiset & MTV Sää

Sääennusteissa käytettävä terminologia aiheuttaa joskus katsojalle tulkintahaasteita. Me meteorologit tykkäämme käyttää otsikossa näkyviä ilmaisuja kuvastamaan esimerkiksi sateen yleisyyttä ja todennäköisyyttä tietyllä alueella. Käydäänkin seuraavaksi läpi kenties meteorologin yleisimmin käytettävät säätermit paikoin, monin paikoin ja yleisesti.

”Huomenna sadekuuroja tulee paikoin maan eteläosassa”

Tässä yhteydessä paikoin-sanaa käytetään, kun sadekuuroja esiintyy harvakseltaan eli noin 30 % tietystä alueesta voi tässä tapauksessa saada sadetta. Tällöin todennäköisyys sille, että sadekuuro osuu tietylle paikkakunnalle, on noin yksi kolmesta.

”Pohjanmaalla voi monin paikoin esiintyä voimakkaita ukkospuuskia”

Monin paikoin -sanontaa käytetään tässä tapauksessa kuvastamaan sitä, että ukkospuuskia voi syntyä noin 70 % alueesta. Tällöin Pohjanmaalla ukkospuuskan osuvuus tietylle alueelle on noin kaksi kolmesta.

”Aurinko paistaa yleisesti”

Noin 90 % alueesta nauttii tässä tapauksessa auringonpaisteesta eli ilmiön todennäköisyys on suuri.