Meriveden lämpötilatiedot löydät Erä-lehden sääpalvelusta.

Suomalaiseen luonteenvahvuuteen kuuluu sisu. Sanan suomalaisuudesta ja ainutlaatuisuudesta kielii jo se, ettei vastinetta löydy englannin kielestä eikä monesta muustakaan.

Sisu tuli tarpeeseen viikonloppuna, kun suuntasin mökkireissulla uimaan viisiasteiseen meriveteen. Teki pahaa, mutta se fiilis jälkikäteen, kun endorfiinit lähtevät liikkeelle – aika koukuttavaa!

Kylmäaltistuksesta on tehty useita tutkimuksia ja todettu sen monipuoliset terveyshyödyt.

Erä-lehden nettisivuilta löytyy kattava paketti sääennusteita luonnossaliikkujalle.

Kalastajille, uimareille ja mökkeilijöille palvelusta löytyy meriveden lämpötilaennuste, jossa ennuste on laadittu Suomen kaikille merialueille.

Tällä hetkellä meriveden lämpötila vaihtelee Suomen merialueilla muutaman ja reilun viiden asteen välillä, ja osa Perämeren pohjukasta on vielä jääpeitteen alla.

Kylmä meri viivästyttää rannikoilla kevään saapumista, sillä aurinkoisina päivinä muodostuu
helposti merituuli, jonka viilentävä vaikutus työntyy sisämaahankin päin.

Meriveden yllä lämpötila ei ole paljoakaan meriveden pintavettä lämpimämpää, ja kun tätä kosteankylmää ilmaa virtaa kohti rannikoita, tuntuu kuin se menisi suoraan luihin ja ytimiin.

Meriveden pintaveden lämpötila vaihtelee paljon esimerkiksi virtausten ja kumpuamisen seurauksena, järvivesissä muutokset harvoin ovat yhtä dramaattisia.

Viime kesänä merivesi kylmeni Tallinnan edustalla yhden vuorokauden aikana 15 asteella, kun itätuuli aiheutti kumpuamisilmiön.

Uimarina onkin hyvä olla perillä veden lämpötilasta, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.