Tulevan kesän säätä ei voi vielä ennustaa. Kuva: Hanko

Meiltä meteorologeilta on jo tovin udeltu tulevan kesän säätä:

Kerro, milloin kannattaa pitää loma, milloin on lämpimintä?

Eivätkä kysymykset suinkaan jää tähän, sillä juhannussäästäkin on jo ehditty kysyä ennen vappua. Todellisuudessa Suomen vaihtelevassa ilmastossa säätä on yleensä hankala ennustaa yli viikon päähän.

 

Vuosien varrella huipputietokoneet ovat mahdollistaneet sen, että nykyään meteorologin työaikaa on enemmän käytettävissä ennustelaadun seuraamiseen ja kehittämiseen – aikaisemminhan meteorologin täytyi käsin laskea ne samat fysikaaliset laskutoimitukset, jotka huipputietokoneet tekevät nykyään silmänräpäyksessä. Sään ennustettavuus on vuosien varrella parantunut huimaa tahtia: siinä missä 1960-luvulla pystyttiin ennustamaan säätä vain vuorokauden päähän, nykyään ennusteet ovat jo sijainnista riippuen melko luotettavia 5-6 vuorokauden päähän. Vuosikymmenessä ennustettavuus paranee noin vuorokaudella. Laajempi havaintoverkosto, huipputietokoneet ja kattavat satelliittihavainnot ovat parantaneet ennustettavuutta.

 

Palatakseni otsikkoon: tulevan kesän säätä ei siis voi ennustaa Suomeen, mutta kokeiluasteella olevat pitkän ajan ennusteet voivat antaa osviittaa suursäätilan kehittymisestä tulevan kuukauden aikana. Olemme Forecalla huomanneet pitkien ennusteiden kiinnostuksen ja vastanneet kysyntään päivittämällä ECMWF:n eli Euroopan keskipitkien sääennusteiden kuukausiennusteen kerran viikossa julkisille sivuillemme. Myös mm. NOAA tekee kuukausi- ja vuodenaikaennusteita Euroopan ympäristöön. Tilastollisesti kesän lämpimimmät viikot ajoittuvat kuitenkin heinäkuun loppuun.