Kuva: Traffic Management Finland Oy, kelikamerat (Kainuu 3.5.2019)

Onneksi koillinen ei ole Suomessa vallitseva tuulensuunta! Muutoin keväät olisivat meillä jatkuvaa takatalvea, kesät koleaa pilvilauttaa ja talvet useimmiten ankaraa pakkasta. Tänään on taas nähty koillistuulen vaikutus, kun osaan maata lunta on pyryttänyt yli 15 senttiä.

Mistä nämä koillisen ikävät säät ovat sitten lähtöisin? Usein Vienanmeren ympäristöstä ja Pohjois-Venäjältä, missä tähän aikaan vuodesta majailee vielä talvista ilmaa. Voimakkaiden matalapaineiden jälkipuoliskolla koillistuulella on suuri kapasiteetti imaista tuota hyistä pohjoisen ilmaa ja vyöryttää sitä kohti Suomea. Edes korkealta paistava toukokuun aurinko ei pysty kamppailemaan talven voimia vastaan, vaan yleensä seurauksena on takatalvi.

Mitä myöhempään ajankohtaan takatalvi osuu, sitä ikävämmät ovat sen seuraukset. Valtaosa meistä on ehtinyt jo vaihtaa kesärenkaat alle ja laittaa kesän istutukset itämään. Toukokuun lumi ja pakkanen tuovat sitten omat haasteensa. Onni on kuitenkin se, että takatalvi jää tähän aikaan vuodesta aina lyhyeksi. Heti vain kuin pilvet ja sateet väistyvät, aurinko sulattaa lumen nopeasti ja saa kevään taas kukoistamaan. Ensi viikko näyttääkin jo lupaavalta tämän kannalta.