Lämpö ja auringonpaiste käynnistävät kasvukauden. Pääsiäisviikon aikana luonto alkaa jo paikoin vihertää.

Näin huhtikuun alla elämme nopeiden muutosten aikaa. Pääsiäisviikon aikana meille saapuva lämpö herättää luonnon nopeasti henkiin ja sulattaa vauhdilla hankia. Nyt onkin alkamassa tämän meteorologin suosikkivuodenaika: pidän kovasti kevään ensivehreydestä ja lähestyvän kesän ajatuksesta. Kevät on Suomen lyhyin vuodenaika, joten siitä kannattaa iloita ja havainnoida luonnossa tapahtuvia virstanpylväitä.

Viime viikkoina olen nähnyt ruohon jo paikoin vihertävän aukeilla ja aurinkoisilla paikoilla Etelä-Suomessa. Huhtikuun alun lämpö on saanut osan puista silmuille, mutta kylmempi vaihe ja takatalvi hieman hidastivat prosessia. Onkin mielenkiintoista havainnoida, kuinka nopeasti ensi viikolla parkkeerava korkeapaine ja jopa yli 15 asteen lämpö saavat vehreyden etenemään.

Pääsiäisviikko on alkamassa aurinkoisena ja päivä päivältä lämpenee. Huhtikuu on sinivuokkojen, leskenlehtien, krookusten ja lumikellojen aikaa. Osa kasveista kärkkyy lumivaipan alla auringon ensisäteitä ja puhkeaa silmänräpäyksessä lumen sulaessa pois. Leppäkin saattaa riehaantua lämmöstä, joten siitepölykausi on pahenemassa. Koivunkin siitepölyä alkaa vähitellen olla ilmassa.

Ottakaapa mahdollisimman nopeasti kuva kotipihastanne ja verratkaa sitä parin viikon jälkeiseen kuvaan. Muutokset tulevat olemaan suuria. Nautitaan kevään etenemisestä!