Meteorologi vappuaaton räntäsateessa Helsingissä v. 2017.

Suomi on etuoikeutettu maa, sillä meillä lunta voi sataa vuoden jokaisena kuukautena jossakin päin maata. Viime päivien takatalvi ei välttämättä siis ole viimeistä lajiaan: vuonna 2017 lunta satoi laajalti Etelä-Suomessa vielä vappuaattona, vuonna 1995 äitienpäivänä ja muistanpa muutaman lumisateen vielä juhannukseltakin (okei, Pohjois-Lapista tosin).

Takatalvesta kuulee puhuttavan välillä virheellisesti jo maalis- tai helmikuunkin puolella. On ensin ollut pitkä ja keväisen tuntuinen suojajakso, jota seuraavat pakkanen ja lumisade – ja sitten kirjoitetaankin jo, kuinka takatalvi iskee. Lumisade ja pakkanen ovat täysin normaaleja ilmiöitä leveysasteillamme vielä huhtikuussakin. Takatalvesta voidaan mielestäni puhua siinä vaiheessa, kun terminen kevät on alkanut ja on ainakin hetken aikaa ollut keväistä ja sitten iskee talvinen vaihe. Terminen kevät lasketaan alkaneeksi silloin kun vuorokauden keskilämpötila on ollut tarpeeksi pitkään nollan yläpuolella. Tänä vuonna maan etelä- ja länsiosassa näin kävi 14.-15. maaliskuuta, joten takatalvesta puhuminen viime päivien sään perusteella on mielestäni täysin oikeutettua. Lapissa tosin voidaan olla eri mieltä – meteorologinen talvihan vielä jatkuu siellä.