Lumi sulaa yleensä etelärannikolla maaliskuun viimeisellä viikolla, jolloin kevät alkaa. Sitä vastoin maan keski- ja pohjoisosassa lumi on paksuimmillaan vasta maaliskuun puolivälissä tai loppupuolella. Kuva: Markus M.

Maaliskuun viikot etenevät, ja jo vanha kansa tiesi sanoa maaliskuun maata näyttävän. Osittain tämä pitääkin paikkansa ainakin etelä- ja lounaisrannikon osalta, missä lumipeite häviää yleensä maaliskuun viimeisellä viikolla, mutta valtaosassa  Suomea lumipeite on paksuimmillaan vasta maaliskuun jälkipuoliskolla.

Kuun loppupuolella hiihtokelit ovat yleensä parhaimmillaan pohjoisessa, jolloin hangen paksuus vaihtelee 60 sentin ja jopa vajaan metrin välillä. Maaliskuu on pohjoisessa vielä täysi talvikuukausi ja tämän myötä lumipeite kasvaa aina huhtikuulle saakka. Etelässä kevät alkaa yleensä maaliskuun viimeisellä viikolla, jolloin lämpötila vähitellen kipuaa pysyvästi plussan puolelle.

Aurinko lämmittää meillä tähän aikaan vuodesta jo samalla teholla kuin syyskuussa, joten lumi alkaa nopeasti sulaa tumman alustan yltä ja aukeilta paikoilta. Auringonpaisteelta suojaisissa paikoissa metsän siimeksessä lunta sulattavat parhaiten pilvinen plussakeli ja vesisateet.

Maaliskuu maata siis näyttäköön, mutta vielä on talven ystäville tarjolla lukuisia tilaisuuksia talviurheilulajien parissa!