Martti Lohi on ammattinsa puolesta päässyt kiertämään maailmaa laajasti ja intohimoisena kalamiehenä matkustanut eri kalalajien perässä myös yksityisesti.

Osa Herkulliset kalaretket -kirjan matkakertomuksista menee tavallisen tallaajan kannalta hieman elvistelyn puolelle. Naiskala ei ehkä ole kaikkein suosituin suomalaisen kalamiehen saaliskohde. Mutta tarinat ovat sujuvasti kirjoitettuja ja edustavat mielenkiintoisia kohtaamisia erilaisten kalastuskulttuurien välillä.

Tarinoiden lomassa on julkaistu useita kalaruokareseptejä, joista osa on hyvinkin eksoottisia, osa taas peräti helposti kotikonstein toteutettavia. Kuten tämä keitto-ohje:

 

Savukalakeitto

kevyesti savustettua, ruodotonta lohta
lohen pää ja ruodot
1 sipuli
3 kuutioitua perunaa
kuohukermaa
tilliä
laakerinlehti
maustepippuria
voita
suolaa

Ruodosta ja päästä keitetään liemi, joka siivilöidään. Silputtu sipuli ja perunakuutiot kuullotetaan voissa, lisätään liemeen ja keitetään, kunnes ne pehmenevät.

Lisätään savukala ja soseutetaan keitto sauvasekoittimella tai paseeraamalla se siivilän läpi.

Yrttimausteeksi lisätään tilliä. Maustepippurit ja laakerinlehti ovat jo saaneet muhia liemessä harsopussissa.

Suolataan sopivasti ja herkku viimeistellään voinokareella ja kermalla.

Martti Lohi: Herkulliset kalaretket

Seppo Suuronen