Suomalaisissa retkeilypiireissä lienee harvoja, jotka eivät ole jollain tavalla tutustuneet Jouni Laaksoseen.

Mies on tuttu sekä Erä- että Latu ja Polku -lehtien sivuilta, Suomen Luonnosta, Retki-lehdestä, Helsingin Sanomista tai vaikkapa Luonnonystävän vuosikirjoista.

Laaksoselta on ilmestynyt vuosina 2002-2018 peräti 14 kirjaa, enimmäkseen omia teoksia, mutta myös yhdessä muiden kirjoittajien kanssa tehtyjä oppaita. Uran varrelle mahtuu myös Suomen Tietokirjailijat ry:n jakama Tietokirjailijapalkinto (2016) ja Kainuun kirjallisuuspalkinto vuodelta 2017 (Hanki hohtava alla).

Eikä tässä vielä kaikki! Laaksonen on ollut mukana suunnittelemassa myös Hiidenportin kansallispuiston päiväreittejä sekä kehittänyt Kainuun ulkoilukarttaa. Eikä matkan varrelta kannata ehkä unohtaa Erävaelluksen ja Erämelonnan SM-kilpailuiden mitaleita.

Paljon mahtuu ihmisen elämään, mutta ei ihan kaikkea. Vuoteen 2019 mennessä Laaksonen ei ollut ottanut kirjallisella puolella askeltakaan ulkomaille, mutta nyt sekin puute on poistunut.

Kesällä 2019 ilmestyi Karttakeskuksen kustantamana Jounin 10. henkilökohtainen opas ”Hiking in Finland”, jonka runsaalla 300 sivulla uppoudutaan avaamaan Suomea retkeilykohteena englanninkielisille lukijoille.

Kirja esittelee yli 20 kansallispuiston tai muun retkikohteen parhaat palat. Mukana on sekä helppoja päiväretkikohteita että vaativia vaelluksia, melontaa tai hiihtoa sekä laduilla että umpihangessa.

Kirjan kohdeyleisönä ovat ulkomaiset retkeilijät, jotka suunnittelevat seuraavaa vaelluskohdettaan tai jo Suomeen ulkomailta asumaan muuttaneet henkilöt, jotka eivät tiedä mistä aloittaa.

Laaksonen perustelee Suomen valintaa vaelluskohteeksi muun muassa maan turvallisuudella sekä hyvällä infrastruktuurilla, sosiaalisilla ja teknisillä palveluilla. Lisäksi Suomessa on tuhansia kilometrejä merkittyjä reittejä, tuhansia nuotio- ja leiripaikkoja ja autiotupia, joissa voi yöpyä maksutta.

Voi olla, että ylistävien lausuntojen ansiosta Suomesta syntyy kuva retkeilijöiden vapaana temmellyskenttänä, jossa ei ole erityisiä sääntöjä. Laaksonen on sijoittanut kuitenkin kirjaan viisaasti heti alkupuolelle pitkän selostuksen suomalaisista jokamiehen oikeuksista, mitä saa tehdä vapaasti ja mitä ei. Samanlaisen käsittelyn saavat autiotuvat.

Suomalaistenkin vaeltajien saattaisi olla hyvä kerrata käyttäytymissäännöt autiotuvilla. Ne kun eivät ole kesämökkejä, joissa voi loikoilla viikon tai kuukauden omalla porukalla.

Hiking in Finland on kätevä ja tiivis aloituspaketti suomalaisista vaelluskohteista ja jopa maan vaelluskulttuurista. Kirjassa kuvatut retkeilyreitit voi ladata GPX-tiedostoina älypuhelimen karttasovellukseen tai GPS-paikantimeen, joten sopivaksi katsottuja kohteita ei tarvitse isosti edes etsiä.

Kirja on saatavissa Karttakeskuksen verkkokaupasta hintaan 23,20 €.